Barn slipper ta fönstervägen – nya isoleringsrum byggs trots felberäkning

Infektionskänsliga barn tas in till barnkliniken via vädringsfönster. Det är bakgrunden till att två nya isoleringsrum till barn- och ungdomskliniken på Näl ska byggas. Nu har styrelsen beslutat att godkänna bygget – trots att det blir dubbelt så dyrt.

ANNONS
LocationNäl, Trollhättan||

Ännu en gång har de ekonomiska kalkylerna för byggen inom NU-sjukvården hamnat i underkant och blivit dubbelt så dyra. Två isoleringsrum till barn- och ungdomsklinikens avdelning 23 var från början beräknade att kosta 3,5 miljoner kronor.

Men det visade sig vara en felbedömning och kostnaden blir nu 6,6 miljoner kronor i stället.

Enligt bolaget är rummen så specifika att man inte har haft den tekniska kunskapen som behövs när det gäller bland annat slussar och ventilationsaggregat.

"Nödvändiga åtgärder"

Den ökade kostnaden hamnade på NU-sjukvårdens styrelse bord, som beslutade att godkänna den ökade kostnaden.

– Det är nödvändiga åtgärder, så det är inte ett val vi har. Det är självklart problematiskt när det blir felberäkningar och vi kommer att ha en diskussion med Västfastigheter, säger Marith Hesse (M) ordförande för NU-sjukvården.

ANNONS

Tidigare i år fördubblades kostnaden för ett psykiatricenter som är planerat i anslutning till Näl. Bygget stoppades hos NU-sjukvården och inga nya beslut är tagna.

Enligt sjukhusdirektören ligger psykiatricenterbygget på is i väntan på en utredning om hur psykiatrin ska bedrivas.

LÄS MER:Stopp för nytt Psykiatricentrum

Barn lyfts in via vädringsfönster

Avdelning 23 har inte byggts om sedan invigningen 1988 och har inte några isoleringsrum med sluss för infektionskänsliga barn.

Eftersom det saknas slussar och inga rum på avdelningen har direktentré utifrån tar man in infekterade barn via vädringsfönster för att inte riskera smitta.

– Det var så man beskrev det för fyra år sedan när man skulle ta beslut. Men om det är rutin i dag kan jag inte svara på. Men ska man hårdra det är det så man måste göra om barn med mycket svagt immunförsvar inte ska riskera att träffa barn med smittsamma infektioner på avdelningen, säger Majvor Martinsson, områdeschef.

Ulrika Mattsson Kölfeldt, verksamhetschef barn- och ungdomskliniken.
Ulrika Mattsson Kölfeldt, verksamhetschef barn- och ungdomskliniken. Bild: Peter Wahlström

Ulrika Mattson Kölfeldt, verksamhetschef för barnkliniken, är glad över att de två isolerade rummen nu blir verklighet.

– Det innebär att vi kan erbjuda samma vård till barn som för vuxna, det är jag jätteglad för. När huset byggdes gjordes ingen entré utifrån, så om vi ska kunna säkra att barn inte utsätts för smitta är vädringsfönstret det enda sättet att få access. Det görs inte dagligen, men det förekommer, berättar hon.

ANNONS
ANNONS