Malin Bergander är orolig för att personalen blir utbränd när det är så mycket att göra på förlossningen i sommar. "Och vi vet vem det drabbar om vi inte finns där: det är kvinnorna, deras partners och barnen."
Malin Bergander är orolig för att personalen blir utbränd när det är så mycket att göra på förlossningen i sommar. "Och vi vet vem det drabbar om vi inte finns där: det är kvinnorna, deras partners och barnen."

Barnmorskan: "Personalen tar stryk"

Stressade barnmorskor som inte hinner ta rast eller äta, samtidigt som de jobbar extrapass och dubbelpass. Så beskriver barnmorskan Malin Bergander vardagen på förlossningen i sommar.

ANNONS
|

Malin Bergander är barnmorska på normalförlossningen på Östra sjukhuset och förtroendevald i Vårdförbundet. Hon är inne på sitt sjuttonde år i yrket, skriver Göteborgs-Posten. – Vi fixar vårt uppdrag, det har vi gjort alla tidigare somrar. Men personalen tar stryk. Vi jobbar jättemycket övertid, dubbelpass och extrapass för att det ska fungera.

Läs mer: Allt fler föder sommartid

Hon delar verksamhetschef Lotta Wasséns bild av att verksamheten hålls flytande mycket tack vare personalens lojalitet. – Många är väldigt ansvarsfulla. Det är det jag är rädd för, att folk känner ett ansvar och jobbar så mycket att de går in i väggen. Och vi vet vem det drabbar om vi inte finns där: det är kvinnorna, deras partners och barnen. Hon beskriver att detunder det senaste året har pågått en flykt från förlossningsvården på Sahlgrenska både bland nyare och erfarna barnmorskor. Av olika skäl väljer kollegorna att gå till andra verksamheter. – Det handlar till stor del om arbetstider. Ska du jobba heltid och natt måste du jobba mellan 15 och 16 nätter på en månad och det är det ingen som fixar. Förut har man kunnat välja att jobba dag eller natt, men nu måste alla göra ett visst antal nätter. Det gör att många söker sig till öppenvården i stället där arbetstiderna är bättre. Det blir en ond spiral där arbetsmiljön gör att personalen flyr.

ANNONS

Läs mer:Två förlossningsrum stängda på Näl

Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, SKL, sitter i förhandlingar om nattarbetstiden, och Malin tror att de kommer att ha träffat en nationell överenskommelse först 2018. I väntan på det tycker hon att Sahlgrenska borde gå i bräschen och skriva ett lokalt avtal. – Det som behövs är att arbetsgivaren får till en arbetstidsförkortning för nattpersonalen, där till exempel återhämtning räknas in i arbetstiden. Och att SU inte gick och inväntade avtalet utan gick ut och gjorde ett eget. Trots att Malin Berganderbeskriver en vardag där hon och hennes kollegor jobbar extra och dubbelt, hoppar över raster och flyttar sina semestrar, så tror hon inte att patienterna kommer att märka av det akuta läget i sommar. – Barnmorskorna är jättestressade, men man tar ett djupt andetag och försöker vara i stunden. Vi försöker fördela arbetet mellan oss så att man inte ska behöva springa mellan flera kvinnor som är i aktivt förlossningsarbete. Ingen som kommer till förlossningen i sommar ska behöva vara orolig.

ANNONS