Grönsaksodlaren Karin Lundin är en av initiativtagarna bakom det samarbete som är på gång för beställning av lokala råvaror och uthämtning på bestämda platser och tider.
Grönsaksodlaren Karin Lundin är en av initiativtagarna bakom det samarbete som är på gång för beställning av lokala råvaror och uthämtning på bestämda platser och tider.

Bohuslänska grönsaker säljs i digital saluhall

Ett 20-tal närodlare i Bohuslän ligger bakom satsningen.

ANNONS
|

Vid ett möte på Övre Säm träffades i förra veckan ett 20-tal personer, mestadels producenter. Det berättar Karin Lundin som tidigare drev Gröna Karin i Tanums kommun men som förra året flyttade till Bärfendal. Tillsammans med Karin Faxén Sporrong har hon startat ett nätverk för närproducerade livsmedel i norra Bohuslän.

Bygdens saluhall heter ett projekt som har utvecklats i Skåne av Albin Ponnert och Viktor Zaunders, i samarbete med organisationen Hela Sverige ska leva. Och det går helt enkelt ut på att kunder ska kunna förboka sina närproducerade varor på internet och sedan komma och hämta dem på en lokal utlämningsplats där producenterna också är samlade.

ANNONS

Redan till våren är målsättningen att sådan verksamhet ska vara igång i norra Bohuslän, med ett fast utlämningsställe som troligen blir någonstans i Tanum en gång i veckan. –Det digitala verktyget finns redan och kan liknas vid en webbshop fast skillnaden är att man inte betalar i den. Istället gör man upp med producenterna hur betalningen ska ske. Tanken är att alla producenter som får beställningar ska komma till utlämningsstället på utsatt dag och tid. –Det är korta utlämningstider på kanske 20–30 minuter, högst en timme, och det gör att man skapar en träffpunkt. Men det underlättar framför allt möten och direktkontakt mellan producenter och konsumenter, säger Karin Lundin.

Till skillnad från att åka och sälja sina varor på en traditionell torgmarknad, då man inte vet hur stor efterfrågan kommer att vara under dagen, innebär Bygdens saluhall att producenterna kan undvika matsvinn genom att dagen innan utlämningstillfället endast förbereda den mängd som är förbokad via internet. –Det gäller att hitta en tid då många konsumenter har möjlighet att komma. Vet man att kunderna finns där så kommer producenterna också, säger hon och framhåller att den här typen av snabba mötesplatser, där många olika produkter finns enkelt tillgängliga, blir en effektivisering för alla parter.

ANNONS

Nu är en lokal styrgrupp på väg att bildas och det kommer även att bildas en större referensgrupp. –I maj hoppas vi att det blir premiär, säger Karin Lundin som tror att odlare och uppfödare på deltid kan få möjlighet att satsa mer på sikt genom den här typen av utvecklade affärsmöjligheter.

ANNONS