Bombhot mot tåg i Göteborg och Södertälje

ANNONS

Ett tåg på väg till Göteborgs centralstation och ett tåg i Södertälje utrymdes under torsdagen på grund av ett bombhot.

Polisen fick information om hotet i Södertälje vid 13-tiden och en stund senare fick man även larm om att tåget i Göteborg hade hotats.

Båda tågen i Göteborg och Södertäljeär MTR-tåg.

Tåg i Södertälje evakuerat

– Vi har fått ett bombhot mot ett tåg på väg mot Stockholm. Tåget har stannat i Södertälje syd och alla passagerare har evakuerats. Tekniker är på väg och vi kommer göra en undersökning, berättade Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid polisen i region Stockholm.

Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen har inte velat berätta hur hotet mot tåget i Södertälje förmedlades.

ANNONS

Cirka 150personer evakueradesfrån tåget i Södertälje.

Inget farligt

Tåget i Göteborg stannadesnågra hundra meter innan centralstationen och Nationella bombskyddet har undersökt tåget under dagen. Efter cirka fyra timmars undersökning meddelade polisen att inget farligt hade hittats på tåget.

Polisens presstalesperson Ulla Brehm uppgav tidigare under eftermiddagen att polisen tog hotet på allvar och tåget undersöktes i den takt polisen ansåg vara nödvändigt för att inte äventyra personers säkerhet.

Jakt efter de skyldiga

Händelsen betraktadesav polisen som ensärskild händelse, vilket innebär att polisen har möjlighet att begära förstärkning från hela landet.

– Hotet är riktat mot ett specifikt tåg och inte centralen.Arbetet med att ta reda på vem som ligger bakom det här hotet är i gång.Polisen har gjort efterforskningar, det finns naturligtvis poliser som undersöker saken och en förundersökning pågår, men vad jag vet är ingen misstänkt eller gripen misstänkt för något brott, berättade Ulla Brehm.

Det har varit oklart om hoten mot tågen i Göteborg och Södertälje har något samband.

– Men det är inget vi kan uteslutaoch naturligtvis något som polisen undersöker, men varje händelse utreds för sig, berättade Ulla Brehm.

Bombhotet i Göteborg rubriceras som grovt olaga hot mot grupp. Omkring 120 personer evakuerades i Göteborg. Polisens utredning för att hitta personen eller personerna som riktat hoten har fortsatt under hela eftermiddagen.

ANNONS

Båda tågen har under dagen undersökts utan att något farligt hittats ombord.

Ingen skadad

Simon Bynert, pressekreterarevill Säkerhetspolisen, uppgav tidigare för GP att ärendena har hanterats av polisen och att han inte har någon kunskap om bombhoten.

Enligt vittnen kalladesflera ambulanser till det utrymda tåget i Göteborg efter larmet. Ingen person uppges dock ha kommit till skada.

– Utrymningen gick lugnt till väga och ingen har skadats, sa Ulla Brehm tidigare.

"Började skaka och gråta"

Två av resenärerna på tåget som var på väg till Göteborgs centralstation från Stockholm, berättade tidigare under dagen för GP om utrymningen.

– Vi satt på tåget. Desa att vi hade blivit bombhotade och att deskulle de undersöka tåget. Vi fick inteta med våra väskor. Vi började gråta och skaka. Men tänker inte sånt händer ensjälv, berättade en av kvinnorna.

Vittnen har uppgett för GP att folk i paniksprangut från Göteborgs centralstation med anledning av bombhotet. Enligt personal på centralstationen rörde det sig dockintenågon organiserad evakuering utan att det handladeom personer som på eget bevåg flyddeut från stationen.

Tågtrafiken stoppad

Trafikverket kunde tidigare bekräfta att tågtrafiken stoppades från och till Göteborgs centralstation.

– Polisen begärt stopp i trafiken och evakuerar tågen på stationen. Nu sitter vi i möte och avvaktar polisen. Trafiken står helt stilla. Ett20-tal tåg står stilla på stationen, berättadeTrafikverkets presschefBengt Olsson kort efter larmet.

ANNONS

Kaos i kollektivtrafiken

Bombhoten har under dagen skapatkaos i tågtrafiken i stora delar av Sverige.

På Stockholms centralstation har hundratals resenärer påverkats av förseningar på grund av bombhoten.

Tågen i Göteborg och Södertälje började att trafikeras igen vid 17.30-tiden och långa följdförseningar förväntades pågå under kvällen.

Västtrafik: Stor påverkan

Enligt Västtrafik påverkade bombhotet stora delar av kollektivtrafiken i Göteborg.

–Det får ganska stor påverkan. Vi har fått lägga om en hel del trafik vad gäller både spårvagnar och bussar, berättadeJens Holmberg påVästtrafiks presstjänst.

Vid 18-tiden meddelade Holmberg att kollektivtrafiken i Göteborg hade börjat återgå till det normala.

– Men det kan givetvis bli en del följdförseningar, berättade Jens Holmberg.

Kraftiga förseningar

Runt Gamla Ullevi i Göteborg samlades flera räddningsstyrkor efter hotet i Göteborg. Polisen uppgavatt man upprättadeen samlingsplats utanför arenan och att inget hot riktats mot själva anläggningen.

Enligt SJ påverkas tågen kraftigt av fyra timmars försening under torsdagskvällen, även MTR uppger på sin hemsida att bombhotet orsakar tågförseningar under kvällen.

ANNONS