Dåliga löner kan leda till massavhopp

70 procent av poliserna i Väst har övervägt att byta yrke. Det visar en undersökning som analysföretaget Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

ANNONS
|

Undersökningen är gjord bland Polisförbundets medlemmar och visar att sju av tio poliser i Väst, någon gång under det senaste halvåret har funderat på att byta bana, skriver TTELA. Var femte polis har redan aktivt börjat leta andra jobb.

Enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz är resultatet en konsekvens av hög arbetsbelastning och bromsad löneutveckling inom kåren.

– Många ser ingen annan möjlighet än att lämna polisyrket och polisbristen blir nu alltmer uppenbar, säger hon i ett pressmeddelande.

Främst är det unga poliser som har övervägt att lämna yrket. Dåligt betalt anges som den främsta orsaken. Mest missnöjda med lönen är poliser under 40 år, småbarnsföräldrar och de som tjänar under 27 000 kronor. Av poliserna i Väst har 79 procent angett dålig lön som skäl till att sluta.

ANNONS

– Missnöjet bland unga nyutbildade poliser är särskilt bekymmersamt. Nu behövs kraftfulla insatser, i form av bättre löneutveckling, en rimligare arbetsbelastning och en tydligare polisorganisation. Risken är annars att ingen vill bli polis längre, säger Lena Nitz.

Otydliga beslutsvägar och ledarskap är enligt undersökningen andra skäl till att många vill lämna polisyrket.

Enligt Gabriel Wernstedt informationsansvarig vid Polisförbundet, är det svårt att bedöma om resultatet innebär en ökning eller inte, eftersom motsvarande undersökning inte har genomförts tidigare.

ANNONS