Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Dags för Nordens största hundfest

Den 4-7 januari förväntas över 9 000 hundar gläfsa och leka i Svenska Mässan i väntan på sina uppvisningar och tävlingar. För några få utvalda är pressen extra hög då det också är premiär för årets hundteater.

Freestyle, nose work, rallylydnad. Det kan vara svårt att veta vad som döljer sig bakom namnen hos alla grenar och aktiviteter som trängs på schemat för hundmässan My dog. Tydligare är det nog med utställning.

Sedan starten 2006 har hundmässan blivit en självklarhet i hundälskarens kalender och totalt är det nu 9 000 hundar som tävlar i två utställningar, där flertalet av världens hundraser ingår.

Löpande med att mässan har etablerats har också programmet utvecklats, men ett uppskattat moment har fått återkomma år efter år – hundteatern.

Hundteatern har blivit en tradition

Den traditionsenliga teatern gör nu sitt nionde framträdande på mässan. I år kommer hundarna att agera ut sagan Dummerjöns. En föreställning där tricken avlöser varandra till H.C. Andersens klassiska berättelse.

– Tidigare har vi gjort Askhunden, Törnrosa, Snövit. Flera av hundarna är samma som tidigare år. Sen har vi några debutanter och så är det då tyvärr några av teaterstjärnorna som inte finns längre. Det är en stor del av våra liv det här, säger hundtränaren Nina Roegner.

Hundarna har blivit kändisar

Hundteater2+%281%29.jpg
Moster som i år spelar dummerjöns och som har blivit en kändis bland hundintresserade.. Bild: Jonas Lindstedt

Det är åtta hundar som ska gestalta de klassiska karaktärerna i sagan; friarna, kungen, prinsessan och inte minst Dummerjönsen själv. Huvudrollen har gått till regissören Nina Roegners egen hund, den femårige australian sheperden Moster, som har blivit något av en kändis efter åren med teatern.

– Jag träffar människor varje dag i princip som känner igen min hund och säger "åh det var ju den som spelade Askhunden". Jag håller mycket kurser och då kommer det många som berättar om hur de följt teatern, säger Nina Roegner.

En prinsessa färdig för pension

Moster är inte den enda hunden som blir igenkänd. Den riktiga veteranen i sammanhanget är golden retrievern Gucci. En skådespelarstjärna som har varit med sedan starten och som alltid spelar prinsessa.

– En flicka som har sett teatern har gjort en egen bok om Prinsessan Gucci där hon samlat bilder och urklipp. Det är rörande, säger Nina Roegner.

Hundteater1+%281%29.jpg
Byte i repetitionen. Stefan får ta över efter Gucci som har hunnit fylla 12 år. Birgitta Forstén sätter på honom slöjan.. Bild: Jonas Lindstedt

Tanken var att Gucci egentligen skulle gå i pension efter sina många år med teatern. Åldern har börjat ta ut sin rätt och med på repetitionen finns därför också Stefan som är redo att vara stand in. Men Gucci själv verkar ha andra tankar.

– Man tänker varje år att "nu är det nog sista gången" men sen är det är dags för repetitioner och då är hon den som är piggast, säger Birgitta Forstén, Gucci och Stefans matte.

Dummerjöns visas varje dag under mässan klockan 13.15.

Här är hundarna i föreställningen:

Dummerjöns:

Moster (Australian Shepherd)

Prinsessan:

Gucci och reserven Stefan (Golden Retrievers)

Kungen:

Sigge (Bichon havanais)

Jackson

: Baileys (Chihuahua)

Glidaren:

Fly (Australian Shepherd)

Soulman:

Kummin (Shappendoes)

Jumper:

Aston (Nova scotia duck tolling retriever eller ”tollare”)

Puman:

Puma (Border collie)

MEST LÄST