Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

_AD12610
Det blåser i Bohuslän.

Det blåser på västkusten

Under fredagen blåste det upp till hårda vindar i Bohuslän, och på sina ställen nådde vindbyarna stormstyrka.

Under fredagsmorgonen gick SMHI ut med en klass 1-varning längs hela västkusten, i Hallans, Västra Götaland och Bohuslän, samt även för Vänern. Dagen började dock lugnt, under morgonen och förmiddagen. Men allt eftersom ökade vindarna i styrka och på eftermiddagen blåste det upp till kuling till havs, eller hårda vindar som det benämns till land.

– Man kommer känna av det rätt så bra under dagen, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Längs Bohuskusten låg vindstyrkan på omkring 16 meter per sekund, men vid Väderöarna och Måseskär nådde vindstyrkorna i byarna under fredagseftermiddagen 20–22 meter per sekund. Möjligen att byarna kunde nå upp i stormstyrka, det vill säga över 24 meter per sekund.

Kulmen nås under eftermiddagen eller kvällen för att successivt mojna under sena kvällen och natten. Under lördagen väntas inga kraftigare vindar, då kommer det att vara växlande molnighet men uppehåll.

Vid klass 1-varningarna varnar man för vindstyrkor på upp till 21 m/s. Grenar och träd kan knäckas av den kraftiga vinden, och vinden kan komma att innebära stora problem för höga fordon.

MEST LÄST