Djurägare lät 18 får dö - döms

14 döda vuxna får och 4 döda fjolårslamm. Det var vad som hittades på djurägarens gård. Nu döms kvinnan för bland annat djurplågeri och misshandel av en kvinna som hon hävdar har förgiftat fåren.

ANNONS
|

Det var våren 2015 som den makabra upptäckten gjordes på kvinnans gård i en ort i Bohuslän. Redan i mitten av februari i fjol gjorde länsstyrelsens djurskyddsenhet en rutinkontroll hos kvinnan, vilken föranledde en ny kontroll en månad senare och då påträffades såväl flera döda djur som djur vilka var i väldigt dåligt skick. En kompletterande kontroll gjordes den 15 april, tillsammans med både polis och veterinär. Det var då den totala omfattningen av misären blev klar.

Det kunde konstateras att flera av de döda djuren var kraftigt utmärglade och samtliga hade sannolikt dött på grund av undernäring, alternativt uttorkning. 14 döda får låg travade på varandra på baksidan ladugården. Två av de döda djuren, som återfanns i ströbädden tillsammans med andra får, hade enligt veterinärens bedömning legat i minst en månad och var mumifierade. De djur som fortfarande levde var stressade av törst och de konkurrerade om vattnet som de fick vid kontrollen. Flera av fåren hade oklippt päls, var smutsiga och pälsen hängde i tovor och de hade overkade klövar.

ANNONS

Länsstyrelsens djurskyddskontrollant beslutade om ett omedelbart omhändertagande av kvinnans samtliga djur – som förutom av får även bestod av fåglar och kaniner – och hon åtalades tidigare i höstas.

Kvinnan förnekade att hon låtit djuren svälta och påstod att en annan kvinna låg bakom djurens död. Djurägaren hade flyttat in hos en annan man och menade att mannens före detta partner hade börjat trakassera dem för att de skulle gå isär. Hon sa att hon hade sett kvinnan på gården, och tror att kvinnan tömt djurens vattenbaljor samt att kvinnan förgiftat fåren.

Uddevalla tingsrätt har dock kommit fram till att den kvinnliga djurägaren genom sin vanvård utsatt djuren för lidande och därmed gjort sig skyldig till djurplågeri. Vidare har inte samlat in de döda djurkropparna och transporterat dem till destruktion, och döms därför också för brott mot lagen om foder och animaliska biprodukter.

Hon döms också för brott mot djurskyddslagen då hon tagit hand om djur hos den man hon bodde hos, efter det att hon belagts med djurförbud. Slutligen döms hon även för en oprovocerad misshandel av den mannens tidigare partner, då hon slagit henne i ansiktet så illa att hon fick brott på ben i ögonhålan och på näsbenet.

ANNONS

Hon döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst och ska betala nästan 19 000 kronor i skadestånd till kvinnan hon slog.

ANNONS