Dumpad varg i Gullmarn – "första konkreta beviset"

Att få svar på vilken varg det är som skjutits och dumpats i Gullmarsfjorden är mycket viktigt hävdar Länsstyrelsen.

ANNONS
|

Paketerad i en presenning låg den döda vargen på botten av Gullmarsfjorden. Det var i våras Försvarets röjdykare vid Skredsviksbasen som hittade kadavret som sänkts ned till havsbotten med hjälp av tyngder.

– Efter att den obducerats har man konstaterat att den var skjuten och att den hade flera frakturer. Den har dött av ett akut trauma - skott, sa Åse Schoultz till Bohusläningen när nyheten blev känd förra veckan.

Hon är åklagare och leder förundersökningen som handlar om ett grovt jaktbrott.

Illegal jakt

Det är inte det enda fallet där en dödad varg hittats i Sverige. Åklagaren utreder också fallet med en varg som hittades inlindad med en eltråd i ett kraftverk i Dalarna. Men i Bohuslän är det enligt personal på Länsstyrelsen första gången man hittat ett kadaver som så tydligt visar på illegal jakt på varg.

ANNONS

– Om det finns någon mening med att den här vargen sköts illegalt så är det att vi fått ett konkret bevis på att det faktiskt sker. Det är viktigt eftersom det finns en ovilja att erkänna att illegal jakt förekommer i länet, säger Nelly Grönberg som är inventeringsansvarig av stora rovdjur på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Spårlöst försvunna

Hon ger exempel på vargar som försvunnit på till exempelvis Kynnefjäll. Paret som hade revir där 2010 fick valpar men tiken försvann strax efter. Tiken i paret som hade revir där 2012 försvann också strax efter valpning. Det parets valpar sågs i en trädgård ätandes äpplen på hösten och ingen av dem hittades i slutet av den spårningssäsongen. Och det senaste paret fick valpar för snart tre år sedan. Hannen levde så sent som i höstas men även den alfatiken försvann.

– Viktigt att poängtera är att vargar lever hårda liv och att de utsätts för stora faror och utmaningar. Länsstyrelsen har inga bevis för att just de individerna har utsatts för illegal jakt. Tiken som försvann 2014 var genetisk värdefull och en förlust av en sådan individ medför att antalet vargindivider i Sverige måste vara större med tanke på den höga inavelsgraden i stammen, säger Nelly Grönberg.

ANNONS

Vad är det dekan råka ut för då? – Vi har varit ute och hämtat rester av vargar i skogen. Men det har varit så lite kvar så vi kan inte avgöra hur de har dött. Vargar dör av sjukdom och ålder, så kallat naturligt men vanliga dödsorsaker är också att de blir påkörda, sparkade av älgar eller drunknar. Vi får dock inte glömma bort att vissa vargar dör av illegal jakt och att den illegala jakten begränsar den skandinaviska vargstammens tillväxt, säger Nelly Grönberg.

Provresultatet från dna-analysen av vargen som var skjuten är inte klar ännu. Det är forskare på Grimsö forskningsstation som gjort testet på delar från den döda vargen. Eftersom forskare samlat spillning och byggt upp en databas kan man se vargarnas släktträd. Så de kan få reda på art och sedan vilka föräldrarna är.

– Precis som vi har uppdrag att veta deras livssaga om när de är födda, vilka valpar de får och deras revirs utbredningsområde finns det anledning att veta hur de dör, säger Nelly Grönberg på Länsstyrelsen.

Tystnadskultur

Minsta påföljd för grovt jaktbrott är fängelse i sex månader. Enligt åklagaren som leder förundersökningen är det svårutrett just på grund av en tystnadskultur. På Länsstyrelsen menar rovdjurshandläggaren att den skjutna vargen i Gullmarn är ett viktigt bevis även om det finns risk för att det inte leder till någon dom.

ANNONS

– Vi är ju fullt medvetna om att det finns personer som inte är nöjda med att vi har vargar i Sverige och med de beslut som tas gällande dem men så länge man inte erkänner problemen kan ju inte myndigheterna göra något heller. Nu har vi bevis på att det förekommer illegal jakt och vi måste prata om det samt orsakerna till frustrationen, säger Nelly Grönberg.

LÄS MER:

ANNONS