Efter grundstötningen - nu bogseras Sternö

Nästan fyra veckor har gått sedan fartyget Sternö gick på grund vid Lilla Edets sluss. I dag är det dags för fartyget att bogseras iväg mot Göteborg.

ANNONS
|

Vid niotiden hade bogserbåtarna anlänt till kajplatsen strax söder om slussen, dit Sternö flyttades i måndags för slutlig inspektion av Transportstyrelsen.

– Fartyget kan inte gå för egen maskin utan kommer nu att bogseras av en stor bogserbåt i fören och en i aktern, säger Göran Andersson, verksamhetschef vid Lilla Edets räddningstjänst, som är på plats för att följa arbetet och försäkra sig om att fartyget kommer iväg som det ska.

En haveriutredning pågår för att ta reda på varför fartyget gick på grund, men resultatet av utredningen kommer att dröja. För räddningstjänstens del är arbetet nu avslutat och enligt Göran Andersson finns det inte någon risk för läckage eller annan fara.

ANNONS

Vad som kommer att hända med Sternö är nu upp till rederiet och försäkringsbolag. Färden mot varvet i Göteborg kommer att gå i sakta mak längs älven under dagen.

– De måste köra sakta och säkert, så det tar säkert fem, sex timmar, säger Göran Andersson.

Sternö gick på grund norr om Ströms sluss tidigt på morgonen den 24 februari. Skrovet slogs upp och fartyget fick kraftig slagsida. Ingen person kom till skada i samband med olyckan. Sedan dess har bärgningsarbete pågått, där bärgningsbolag, räddningstjänst, Sjöfartsverket, Kustbevakningen och Transportstyrelsen (med flera) har samverkat. I måndags hade fartyget pumpats ur och rätats upp så pass, att det kunde bogseras till kajen söder om slussen.

ANNONS