Ett helvete för hundarna

Nyårsfyrverkerier skrämmer upp många hundar varje år. Hundägare får därför rådet att skapa en så lugn miljö som möjligt för hunden. Den som har tänkt skjuta raketer ska göra det vid tolvslaget och i förväg berätta det för hundägare i närheten.

ANNONS
|

Nyårsafton är för de flesta av oss som går med två ben en rolig fest att se framemot varje år. För den som har fyra ben och viftar på svansen kan nyårskvällen bli ett helvete, som skadar dem för livet.

Kent Prytz och Ann Billing är kennelkonsulenter och jobbar också med att träna eftersökshundar. De har tidigare också fött upp labradorer. Tillsammans har de eftersökshundarna Bosse och Barbro – två glada labradorer som uppskattade reporterbesök.

Kent och Annvet vad många hundar går igenom under nyårsnatten. De får ofta samtal från panikslagna hundägare.

– Helt förtvivlade människor kommer hit med sina uppskrämda hundar. "Hur ska jag bära mig åt? Hunden har blivit rädd för åska", berättar Ann Billing.

ANNONS

Men det är inte bara åska som kan bli jobbig för den hund som en gång blivit skrämd.

– Vissa hundar kan bli så uppstressade att de börjar bajsa och kissa inne. De har blivit så förstörda att de inte vill äta eller inte vågar gå ut. Många väljer då att ta bort sin hund, berättar Kent Prytz

Ann Billing fyller i:

– Vilken ångest en sådan hund måste ha!

För att hundenska få en så lugn nyårsafton som möjligt finns det några saker man som ägare kan tänka på. Det finns lugnande medicin att köpa som hunden ska ta några dagar innan. Men det gillar inte Ann och Kent.

– Det är ju inte roligt för hunden att gå runt och vara neddrogad, säger Kent.

Istället vill de ge andra tips till oroliga hundägare, så att hundarna ska klara årets jobbigaste kväll. Om hunden ska vara ensam hemma ska man dra ner alla persienner och rullgardiner. Radion eller tv:n ska också vara påslagen på hög volym. Har man en hund som är jätterädd är det bästa man kan göra att åka långt ut på landet.

Det är också viktigt att behålla lugnet.

– Hundar, men också katter, läser av oss väldigt mycket. Sitt inte och klappa på hunden för att den ska vara lugn. Är du som vanligt förstår hunden att det inte är någon fara, säger Kent.

ANNONS

Att helt förbjudafyrverkerier ser de som en utopi. De ger ändå en eloge till de butiker som slutat sälja fyrverkerier.

– Det borde smällas under en begränsad tid så att hundägare kan förbereda sig. Inte som nu att det smälls både före och efter nyårsafton, säger Ann.

De har också ett råd att ge till den som tänkt skjuta raketer.

– Berätta för grannar med hund när du tänker smälla. Smälls det bara kring tolvslaget blir det också enklare att hantera det, säger Kent.

Fakta: Så skyddar du din hund mot nyårsraketer

  • Dra ner persienner och sätt på radion eller tv:n.
  • Var lugn. Hunden märker om du också är orolig.
  • Åk till en lugn plats med din hund.
  • För att träna valpar finns cd-skivor med fyrverkeriljud att köpa.
  • Berätta för din granne med hund när du tänker smälla och gör det bara under en begränsad tid.
  • ANNONS