Mer än bara Kungsgatan. Intentionen att vända staden mer mot vattnet finns också med i EU-projektet.
Mer än bara Kungsgatan. Intentionen att vända staden mer mot vattnet finns också med i EU-projektet.

EU-pengar till centrumsatsning

Sex kommuner får EU-pengar för att utveckla centrum. I Uddevalla satsar man bland annat på tillgänglighet och handel.

ANNONS
|

Urban platsinnovation heter Interregprojektet som ska löpa under tre år. Kommunerna och deras samarbetspartners får 15 miljoner i stöd. Lika mycket ska de själva satsa i form av arbetstid. I Uddevalla är Sophie Carling på tillväxtavdelningen projektledare.

– Ett av våra fokusområden kommer bland annat att vara en kartläggning om hur centrum kan mer tillgängligt, det gäller inte bara personer med funktionshinder, utan även föräldrar med barnvagn eller våra äldre. Vårt fokus kommer att ligga på tillgängligheten. Dessutom gör vi en handelsutredning, vi frågar folk vad de saknar i handeln, och vad våra besökare har på sin önskelista, säger Sophie Carling.

ANNONS

Arbetet passar bra in med Uddevalla kommuns planer på att bli Årets stadskärna 2020. Hur mycket reda pengar som projektet kommer att få är oklart då Uddevalla väljer att satsa mer arbetstid, bland annat genom mer resurser till centrumutveckling och andra projekt som gynnar centrum.– Att vi utnyttjar det vattennära läget.

Andra samarbetspartners är fastighetsägarna, kommunala förvaltningar och näringslivet. I Lysekil sitter den övergripande projektledaren Cia Säll:–Initiativet lokalt kom ursprungligen från företagarna och handeln här i Lysekil som ville att vi skulle arbeta mer med centrumutveckling och det här är att ta det ett steg vidare, säger Cia Säll, på näringslivsenheten i Lysekil.

Tillsammans med de övriga deltagande kommunerna, Uddevalla, Trollhättan, Strömstad, Åmål och Fredrikstad, har man en gemensam nämnare, konkurrensen från ett externt köpcentra. –Det är jättebra att det finns, men det får även konsekvenser, menar Cia Säll, som vill öka attraktiviteten i stadskärnorna där centrumhandeln kan bli ett komplement till exempelvis Torp. Arbetet med att utveckla attraktivare centralorter är prioriterat både hos kommunerna och företagarna. Samverkan gör oss starka och jag är säker på att vi alla kommer att ha gott av det erfarenhetsutbyte som projektet ger oss möjlighet till.

Högskolan Väst deltar också med sin kunskap, liksom Fyrbodals kommunalförbund.I Trollhättan pågår en dialog om hur bland annat torget ska vara utformat i framtiden. –Vi kommer att prova olika saker och dela erfarenheter, respektive kommun har alla olika förutsättningar. Här kommer vi bland annat att arbeta med ett tryggare centrum och en ökad medborgardialog, säger Johan Bengtsson, stadsbyggnadschef i Trollhättan.

ANNONS

------------------

Det här är Interreg* Syftet är att uppmuntra städer och regioner från olika medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk.

* De finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

* Sverige deltog 2007-2013 i totalt 13 av dessa EU-program.

* Programmen har sammanlagt omsatt ungefär 10 miljarder kronor under perioden 2007-2013 genom stöd till 1100 projekt.

Källa: Interreg Sverige-Norge

Syftet är att uppmuntra städer och regioner från olika medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk. De finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Sverige deltog 2007-2013 i totalt 13 av dessa EU-program. Programmen har sammanlagt omsatt ungefär 10 miljarder kronor under perioden 2007-2013 genom stöd till 1100 projekt.

Källa: Interreg Sverige-Norge

ANNONS