"Uddevalla har en extremt stor potential att bli riktigt bra" säger Sebastian Mårtensson Svenskt Näringsliv. Men kommunen hamnar lågt i organisationens rankning.
"Uddevalla har en extremt stor potential att bli riktigt bra" säger Sebastian Mårtensson Svenskt Näringsliv. Men kommunen hamnar lågt i organisationens rankning.

Företag missnöjda med företagsklimatet

Bohusläns kommuner hamnade långt ner på listan när Svenskt Näringsliv släppte sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner.

ANNONS
|

Lysekil, Orust och Uddevalla får sina lägsta placeringar någonsin. Lysekil hamnar på plats 283 vilket är den sämsta placeringen i Fyrbodal och länet, Orust på 264 och Uddevalla på plats 230.

– Uddevalla har en extremt stor potential att bli riktigt bra, många åtgärder har presenterats att kommunen ska göra, förhoppningsvis blir det mer verkstad och bättre resultat nästa år. Det finns utrymme och behov att lära mer av varandra. Alla kommuner bör satsa på bemötandet och förståelsen för företagande, något som hela regionen skulle gynnas av, säger Sebastian Mårtensson Svenskt Näringsliv.

Läs mer: Han sågar utredningen

När det gäller Lysekils bottennotering menar han att det handlar om en stor tröghet i kommunen. Det händer inget. De har svårt att ta beslut. Långa handläggningsprocesser genomsyrar kommunen och har jättestoreffekt på företagandet.

ANNONS

Samtidigt har han en viss förståelse.

– Man har inte varit fulltaliga på miljö- och byggnad. Men nu gäller det att välja vilka bollar man ska springa på. Företagarna vill känna sig sedda.

Kommunalrådet i Lysekil Jan-Olof Johansson (S) erkänner att rankinglistan inte var en rolig läsning.

– Det där med politikernas attityd till företagande känner jag inte alls igen. Där hamnade vi väldigt långt ner. Vi jobbar mycket med näringslivet och sätter upp gemensamma mål.

Några frågor i enkätundersökningen gällde information och kommunikation. Företagarna var inte helt nöjda.

– Min reflektion är att vi måste hitta nya sätt att nå ut till företagarna. Vi gör mycket och informationen finns på kommunens hemsida men det räcker inte. Vi måste ta andra grepp.

Redan nu jobbar man med att förbättra servicen till företagen. Arbetar med att följa upp ärenden som kommit in till kommunen. Hur lång blev handläggningstiden? Ha en dialog med företagarna.

Orust kommun hamnade på plats 230. Där är det den politiska instabiliteten som spelat in.

– Företagare behöver långsiktiga spelregler. Man måste veta vad som gäller, säger Sebastian Mårtensson Svenskt Näringsliv.

Kommunalrådet Kerstin Gadde (S) hade hoppats på en bättre placering i år än förra året. Sedan 2015 års bottenplacering har Orust kommun lagt upp en näringslivsstrategi, gjort upp en handlingsplan och börjat jobba intensivt med näringslivsfrågor.

ANNONS

– Det har hänt väldigt mycket. Nästa år plockar vi 50 placeringar.

Svenskt Näringslivs rankinglista

Svensk Näringsliv ranking av bästa företagsklimat görs en gång om året. Mätningen gjordes första gången 2001. Årets ranking bygger på enkätsvar från 31 400 företagare tillsammans med statistik från SCB och UC.

Etta blev Solna, tätt följt av Sollentuna och Nacka. För kommunerna i vårt område gick det sämre:

Lysekil 283

Orust 264

Sotenäs 260

Färgelanda 240

Uddevalla 230

Tanum 207

Strömstad 187

ANNONS