Förlossningsvården i Västra Götalandsregionen får över 300 miljoner nya kronor i statsbidrag under 2018.
Förlossningsvården i Västra Götalandsregionen får över 300 miljoner nya kronor i statsbidrag under 2018. Bild: Anders Ylander

Förlossningsvården i väst får nya miljoner

Förlossningsvården i Västra Götalandsregionen får ett tillskott på 308 miljoner kronor under 2018. Pengarna ska bland annat användas till att utöka personalen och för att förstärka eftervården för kvinnor som har fött barn.

ANNONS
|

Totalt är det cirka 1,8 miljarder kronor i statsbidrag som ska fördelas ut mellan Sveriges olika landsting och regioner. Efter en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) står det klart att Västra Götalandsregionens andel för 2018 blir drygt 308 miljoner kronor.

Pengarna ska bland annat satsas på fler barnmorskor, en förbättrad arbetsmiljö, utbildning för medarbetare och förstärkt eftervård för kvinnor som har fött barn.

Tillskottet fogas in i regionens totala årsbudget på 54 miljarder kronor – varav cirka 42 miljarder kronor utgörs av området hälsa och sjukvård.

SU får största delen

För två veckor sedan fattade regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse beslut om hur den senaste delen av pengarna, 150 miljoner kronor, ska användas.

ANNONS

100 miljoner kronor går till bemanning och kompetenshöjande insatser på de fyra sjukhus som har förlossningsverksamhet. Hälften av den summan tillfaller Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vidare ska 21 miljoner kronor gå till att öka bemanningen och förbättra neonatalvården, 20 miljoner kronor till att förbättra vården för nyförlösta kvinnor medan drygt 8 miljoner kronor ska användas för insatser inom assisterad befruktning.

Sedan tidigare har regionen beslutat kring övriga delar av statsbidragen. Då bestämdes bland annat att ytterligare 33 miljoner kronor ska gå till Sahlgrenskas förlossningsverksamhet och användas till förstärkt bemanning och kompetenshöjande verksamheter.

"Upp till varje sjukhus"

Enligt Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse. är det inte säkert att personal eller västsvenska föräldrar kommer att märka av någon tydlig skillnad av pengatillskottet.

Enligt Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse. är det inte säkert att personal eller västsvenska föräldrar kommer att märka av någon tydlig skillnad av pengatillskottet.
Enligt Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse. är det inte säkert att personal eller västsvenska föräldrar kommer att märka av någon tydlig skillnad av pengatillskottet. Bild: Peter Wahlström

– Tanken är att förlossningsverksamheterna ska få bättre bemanning och lättare att rekrytera. Men hur de gör lägger vi oss inte i i detalj. Det är upp till varje sjukhus. Förändringen kommer inte att ske över en natt, det kommer nog att dröja ett antal månader innan det märks, säger han.

ANNONS