Lösning. Annette Calner, enhetschef på barn- och ungdomsenheten, och Bengt Mattsson tror att förebyggande arbete är lösningen på de höga kostnaderna.
Lösning. Annette Calner, enhetschef på barn- och ungdomsenheten, och Bengt Mattsson tror att förebyggande arbete är lösningen på de höga kostnaderna.

Familjehemsbrist dyrt för Lysekil

Lysekil är en av de kommuner som har höga utgifter jämfört med andra. Bengt Mattsson, chef för individ- och familjeomsorg, efterlyser mer förebyggande arbete.

ANNONS
|

Lysekil är en av de kommuner som betalar mest per invånare för individ- och familjeomsorg (IFO). Enligt Bengt Mattsson har det sett ut så i många år.

– Det har varit uppe till diskussion många gånger, säger han.

Missbrukarvård, flyktingmottagning och försörjningsstöd är några poster som kostar. Det område som kostat mest de senaste åren är vård av barn och unga. Under flera år har kommunen gjort förhållandevis många placeringar av ungdomar.

– Kostnaden för institutionsvården har de senaste åren legat kring 10 miljoner kronor per år, säger Bengt Mattson.

Att rekrytera familjehem åt unga som farit illa har blivit allt svårare, och då måste kommunen i stället köpa platser som kan kosta mellan 1100 och 1500 kronor per person och dygn. Just nu betalar Lysekils kommun vård för 22 barn.

ANNONS

– I traditionella familjehem är kostnaden knappt hälften, säger Bengt Mattsson.

Under de senaste åren har nya droger dykt upp i Sverige och fler ungdomar har fastnat i narkotikamissbruk, enligt Mattsson.

– Denna grupp har socialnämnden beslutat att prioritera vilket ofta har lett till tidiga placeringar på behandlingshem.

Enligt Bengt Mattsson är ofta småkommunernas dilemma att de måste köpa fler platser för olika behandlingar än större kommuner, som i stället har möjlighet att starta egna institutioner.

– Små kommuner kan inte göra det på samma sätt. Uddevalla har de senaste åren haft flera satsningar på förebyggande verksamheter, säger Bengt Mattsson.

Han berömmer Munkedals kommun för att jobba bra med att få ut unga i sysselsättning snabbt och tror att det är viktigt med förebyggande insatser för att på sikt komma ner i kostnader.

– Arbetar man mer förebyggande kan man fånga upp barn tidigare, säger Bengt Mattsson.

– Detta kan bli en verklighet i Lysekil då ett barn- och ungdomspolitisktprogram nu sjösätts, vilket innebär flerfältassistenter, en utökad familjeförskola samt att en öppen förskola startar.

Läs också: Så olika satsar kommunerna på unga

ANNONS