Den 13 september attackerades Elisabeth Ejnell av älgen i Lindome.
Den 13 september attackerades Elisabeth Ejnell av älgen i Lindome. Bild: Arkiv/Privat

Folkilskna älgen attackerade Elisabeth, 54

Trots beslut om skyddsjakt har den folkilskna älgkon i Lindome ännu inte skjutits. Älgen tros ligga bakom två attacker mot människor under sensommaren.
– Det är inte så att det här har skett djupt inne i skogen – jag hade tur som överlevde, säger Elisabeth Ejnell som slogs medvetslös av djuret.

ANNONS

De senaste månaderna har det som beskrivs vara en folkilsken älgko med kalvar satt skräck i Lindome söder om Göteborg. Vid två tillfällen har kvinnor i området attackerats och polisen har i samråd med kommunen därför fattat beslut om att älgen ska avlivas.

Trots att den första attacken inträffade i slutet av juli har älgkon ännu inte skjutits. För tre veckor sedan, den 13 september, inträffade den hittills allvarligaste attacken då Elisabeth Ejnell, 54, sparkades medvetslös under en hundpromenad. När GP är i kontakt med kvinnan har hon fortfarande svårt att prata eftersom hon bland annat bröt käken i samband med händelsen.

ANNONS

– Jag har bara ätit flytande föda de senaste veckorna och har brutit käken helt på ett ställe och har några mindre brott på flera andra ställen. Jag har också sprickor i kindbenen och har fått operera näsan. Jag har skruvar och olika trådar i munnen, förklarar Elisabeth.

Hon berättar att attacken inträffade i närheten om motionsområdet Isaks Mosse i Lindome som är ett populärt område för hundägare och motionärer.

– Det är inte så att det här har skett djupt inne i skogen. Det här är ett område där många är ute och rör sig. Det ligger villor och skolor i närheten och det är det jag tycker är så allvarligt med det här, att inget verkar hända, säger Elisabeth Ejnell.

Vaknade upp på traumaavledningen

Hon berättar att hennes syster har hjälpt henne med att fylla i minnesluckorna från själva attacken.

– Hon har berättat att hon bara såg älgens huvud sticka upp över ett krön. Sedan ropade hon "backa älg". Efter det minns jag ingenting. Jag tror att jag sökte skydd i ett buskage och där måste älgen ha stampat och sparkat mig. Min syster vågade till en början inte gå fram till mig, men ringde sedan ambulans. Själv minns jag ingenting förrän jag vaknade upp på traumaavledningen på Sahlgrenska, säger Elisabeth.

ANNONS
Elisabeth Ejnell, 54, berättar att hon har hopp om att bli helt återställd efter attacken. Tre veckor efter händelsen kan hon bara äta flytande föda
Elisabeth Ejnell, 54, berättar att hon har hopp om att bli helt återställd efter attacken. Tre veckor efter händelsen kan hon bara äta flytande föda Bild: Privat

GP har tidigare varit i kontakt med jägaren Lennart Talinsson, som har tillståndet för skyddsjakten i Lindome. Talinsson förklarade nyligen att det inte bara är att gå ut och skjuta älgen, trots beslutet om att älgen ska avlivas.

– Jag kan inte bara gå till en trädgård och panga på om det står en älg där. Jag måste förvissa mig om att det är rätt älg, att den är aggressiv, sa Lennart Talinsson, till GP i förra veckan.

Jägaren menar också att det innebär en del problem att jaga i tättbebyggt område och på platser där många människor rör sig. I mitten av september fick Talinsson bland annat information om att älgen hade setts till i närheten av platsen där Elisabeth Ejnell attackerades, men att det då samtidigt pågick skolorientering i området.

– Då vill jag absolut inte göra någonting, förklarar jägaren som också påpekar att villaägaren under hösten bör ta ansvar gällande att plocka bort fallfrukt i sina trädgårdar som lockar till sig älgar.

"Hade lika gärna kunnat ha dött"

Elisabeth Ejnell säger att hon har förståelse för att det inte bara är att gå ut och skjuta älgen. Samtidigt menar hon att frågan bör vara prioriterad.

– Nu är jag ingen expert på jakt, men jag undrar om det till exempel inte skulle kunna gå att skjuta älgen med bedövningspilar eller liknande om det innebär för stora risker att skjuta skarpt. Händer inget är jag rädd att någon mer råkar illa ut. Jag själv hade lika gärna kunnat ha dött, säger Elisabeth Ejnell.

ANNONS

Kalle Friden är gruppchef vid polisen i lokalpolisområde syd. Han berättar att han har förståelse för att människor är oroliga.

– Det har gjorts en bedömning om att den här älgen är farlig och att den därför ska avlivas och en jägare har blivit utsedd till att göra det. Vid de tillfällena som han har sett älgen så har det inte varit läge att skjuta den och de skäl som han har angett vid de här tillfällena har jag förståelse för, säkerheten måste gå först, säger Kalle Friden.

Friden berättar också att älgkons kalvar gör ärendet än mer komplext.

– Hade det här handlat om vanlig jakt skulle de etiska värderingarna ha sagt att kalvarna skulle skjutas först. Nu åsidosätter skyddsjakten de etiska värderingarna något, men den biten finns ändå självklart med och något som han måste ha med i betänkandet.

Boenden undrar om man inte hade kunnat använda bedövningspilar, hade det varit en möjlighet?

– Alla djur går att skjuta med bedövningspilar, men handlar det som i det här fallet om en aggressiv älg så blir ju avståndet för att kunna skjuta djuret på ett säkert sätt betydligt längre. Sedan har vi också två kalvar att ha med i betänkandet och mig veterligen finns det inte tre personer i Västsverige som kan skjuta de här djuren med bedövningspilar samtidigt, säger Kalle Friden.

ANNONS
ANNONS