Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Frias från sexbrott - döms för knarkbrott

NY VERSION 18.47 Mannen som stod åtalad misstänkt för att ha försökt köpa sexuella tjänster av flera unga kvinnor frikänns från misstankarna som rör sexbrott. Däremot döms han till fängelse för narkotikabrott.

På fredagen kom domen mot Vänersborgaren i 45-årsåldern som var misstänkt för att ha försökt köpa sex av 14 unga kvinnor i Västsverige. Han var också åtalad för försök till koppleri, då han misstänktes ha försökt förmå en minderårig flicka att sälja sex till andra män.

Mannen ska vid olika tillfällen kontaktat de unga kvinnorna per sms och över nätet och erbjudit dem pengar för att umgås med honom. Kvinnorna har tolkat detta som att han försökt köpa sexuella tjänster av dem. Mannen har erkänt att han skickat meddelandena men nekar till att avsikten varit att köpa sex.

Tingsrätten i Vänersborg är enig om att meddelandena inte kan tolkas på annat sätt än vad kvinnorna gjort. Däremot gör rätten bedömningen att försökspunkten inte uppnåtts, det vill säga att steget inte tagits för att sätta planerna i verket.

I tingsrätten frias han även från misstankarna som rör försök till köp av sexuella tjänster och försök till koppleri. 

Kopplerimisstanken gäller en minderårig flicka som bodde på ett behandlingshem. Mannen gjorde upp med flickan att han skulle förmedla kunder och ta hand om en del av de inarbetade pengarna. Hon gick med på uppgörelsen och har i sms skrivit att det var ett bra sätt att tjäna pengar.

Tack vare att mannen greps hann planerna inte sättas i verket. Tingsrätten anser dock att det inte fanns någon konkret plan. Ett vittne uppger att flickan förändrades under perioden hon hade kontakt med mannen, både till sitt sätt att vara och hur hon klädde sig. Det har endast marginell betydelse, om ens någon, som bevis skriver tingsrätten i domen.

Mannen förnekar att han tänkt sälja flickan till andra män.

Vänersborgaren döms däremot till tre månaders fängelse för narkotikabrott. Tingsrätten anser att han visat stor hänsynslöshet eftersom han bjudit den minderåriga flickan som han tänkt sälja till män på narkotika.

Mannen anser att han inte har ansvar för brott, men erkänner att han bjöd på narkotika. Han erkänner också ett ringa narkotikabrott.

Samtliga flickor yrkade på skadestånd. Eftersom mannen frikänns från sexbrotten är skadestånd inte aktuellt, anser tingsrätten.

Vänersborgaren förekommer sedan tidigare under tio avsnitt i belastningsregistret. 2015 dömdes han för sexköp vid ett tillfälle och året därpå för ännu ett sexköp, samt ett ringa narkotikabrott.

Fängelsedomen på tre månader kan överklagas fram till den 10 mars 2017.

 

MEST LÄST