Foto: Örjan Karlsson/Länsstyrelsen
Foto: Örjan Karlsson/Länsstyrelsen

Fruktad krabba kravlar norrut

Nordligaste fyndet av blåskrabba hittills.

ANNONS
|

Det var när en familj fiskade krabbor på Nordkoster i början av augusti en av de beryktade krabborna greppade tag om betet.Det är det nordligaste fyndet som gjorts hittills i Sverige sedan blåskrabban dök upp i svenska vatten för några år sedan.

–De första hittades i Göteborgsområdet och förra sommaren hittade vi dem utanför Lysekil. Det här visar att vi har en sakta spridning norrut, säger Matz Berggren vid Göteborgs Universitet. Han följer krabbans utbredning noga i Sverige för det uppskattas inte att det sprider sig. Det är en så kallad invasiv art.

– Den äter allt och förökar sig väldigt snabbt och blir många väldigt kvickt. På ett ställe i Danmark har man hittat 150 stycken per kvadratmeter och det är väldigt mycket. Det här är en invasiv art som tränger undan de inhemska, säger Matz Berggren.

ANNONS

Förökar sig

Blåskrabban kommer ursprungligen från Asien men finns också i Frankrike, Tyskland och Danmark till exempel. Antingen har krabban kommit till Sverige via sjöfart eller med strömmar från Danmark men säkert vet inte forskare. Tidigare i sommar rapporterade Bohusläningen om hur några skolelever hittade en krabba som befaras vara född här. Det var också ett oroväckande fynd.

LÄS MER: Blåskrabba kan ha förökat sig

– Spridningen ökar sakta och i år har vi fått in ett antal honor med yttre rom. Nu är nästa steg att invänta och se om den dyker upp i norskt vatten, säger Matz Berggren.

Vill ha information

För att kunna ta reda på så mycket som möjligt uppmanarMatzBerggren att alla som gör fynd av blåskrabbor att höra av sig till honom på matz.berggren@gu.se

– Blåskrabban är fyrkantig och inte sexkantig som den vanliga inhemska krabban. Blåskrabban har tigerrandiga ben och är det en hane ser man tydligt blåsa på klon, berättar Matz Berggren.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS