Farlig last. Lasten var inte ordentligt surrad och trädgårdsmöbler trängdes med lastbilsdäck och skrotmaskiner.
Farlig last. Lasten var inte ordentligt surrad och trädgårdsmöbler trängdes med lastbilsdäck och skrotmaskiner.

Fullastad lastbil ett skräckexempel

Chauffören försökte övertyga tullarna att hans last var säkert surrad, men fick inget gehör. – Ett skräckexempel, säger kontrollör Jon Reidar Westby till Fredriksstads Blad.

ANNONS
|

– Det är väldigt trafikfarligt. Mer kan man inte säga, säger Jon Reidar Westby vid Statens Vegvesen till Fredriksstad Blad.

Det var han som utförde kontrollen av trailern fredagen 23 oktober. Han berättar att trailern var full med skrot och att chauffören var på väg till Kabul i Afghanistan.

– Det mesta var egentligen galet. Däcken var nästan blanka och det var en lång rad fel på trailern. Den var avställd redan 2010 och saknade nästan helt bromsar. Chauffören hade inte heller möjlighet att svänga ordentligt för svängskivan var fel påsatt. Dessutom var lasten osäkrad och chauffören saknade både körkort och lastbilsbehörighet, säger Jon Reidar Westby.

ANNONS

Det var facktidningen Anlegg och Transport som först skrev om saken.

– Jag har sett mycket konstigt, men inget så illa som detta. Det är ett skräckexempel, säger Westby till Fredrikstadsstad Blad.

Den turkiska chauffören fick 20 000 kronor i böter och får inte köra bil i Norge på fem år. Trailern låstes med hjullås för at förhindra att den farliga lasten kördes vidare.

Att lastbilar och bilar som ska passera över Svinesund inte är trafiksäkra är dock inte så ovanligt. I början av oktober genomfördes en stor kontroll av trafiken vid gamla Svinesundsbron och hela 13 fordon blev avskyltade och 29 chaufförer fick körförbud.

Man kontrollerade 365 lätta och 145 tunga fordon. Böteslappar delades ut till 44 personer. Tre fick böter för att de kört för fort, en för att körkortet glömts hemma och sju för att de pratade i mobiltelefon under körning.

ANNONS