Håkan Sörman har på uppdrag av regeringen utrett ett nytt förslag till ett uppdaterat kostnadsutjämningssystem mellan kommuner och landsting.
Håkan Sörman har på uppdrag av regeringen utrett ett nytt förslag till ett uppdaterat kostnadsutjämningssystem mellan kommuner och landsting. Bild: TT

Glesbygd stor vinnare i utjämningsförslag

Majoriteten av kommunerna i Bohusläningens område blir vinnare i ett nytt förslag om ett uppdaterat kostnadsutjämningssystem mellan Sveriges kommuner och landsting. Förslaget presenterades under måndagen och kan träda i kraft i januari 2020.

ANNONS
|

Under de senaste två åren har Håkan Sörman, vd Sveriges kommuner och landsting, haft i uppdrag av regeringen att utreda det befintliga kostnadsutjämningssystemet som finns mellan kommuner och landsting.

Systemet syftar till att rikare kommuner och landsting ska skjuta till pengar till kommuner med sämre förutsättningar, till exempel geografiska och demografiska.

Utjämningen gäller all verksamhet som kommunerna måste tillhandahålla, så som vård, skola och omsorg.

– Det är ett nollsummespel när kommuner och landsting betalar till varandra för strukturella skillnader som man inte kan påverka. Har man till exempel många äldre eller tagit emot många flyktingar så ska man ändå kunna ge samma service, säger Håkan Sörman.

ANNONS

http://www.bohuslaningen.se/åsikt/ledare/pengarna-ska-gå-till-glesbygden-inte-till-malmö-och-göteborg-1.9627046

Orust enda förloraren

Utredningen är nu klar och under måndagen presenterades det nya förslaget. För majoriteten av kommunerna i Bohusläningens område ser det uppdaterade systemet ut att bli en vinstlott.

Färgelanda, Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad, Tanum och Uddevalla är i olika grad alla vinnare på det nya räknesättet, medan Orust blir en förlorare.

Ersättningen eller avgiften beräknas i kronor per invånare och år. Orust kommun betalar i dag 1 339 kronor per invånare varje år och föreslås i framtiden en höjning till 1 571 kronor.

Tanum är en av de största vinnarna i vårt område, då man i dag betalar en avgift på 1 101 kronor. Enligt det nya sättet att räkna blir den siffran nu 64 kronor.

– Skulle det här genomföras så är det jättebra för Tanums kommun, men det är långt dit. Det kan vara långt mellan förslag och beslut. så man ska nog inte räkna in pengarna redan nu, säger Ulf Ericsson, kommunchef Tanums kommun.

Det nya förslaget föreslås i utredningen att träda i kraft den 1 januari 2020. Först ska dock förslaget ses över av regeringen, vilket civilministern Ardalan Shekarabi (S) har uttalat att den nu existerande övergångsregeringen inte kommer att göra.

Avgift/ersättning i kronor per invånare och år.

Färgelanda: I dag: 2 174. Förslag: 3011. Förändring: 838.

Lysekil: I dag: -969. Förslag: -236. Förändring: 707.

Munkedal: I dag: 1 206. Förslag: 1 577. Förändring: 372.

Orust: I dag: -1 339. Förslag: -1 571. Förändring: -231.

Sotenäs: I dag: -1 652. Förslag: -1 562. Förändring: 91.

Strömstad: I dag: -1 736. Förslag: -286. Förändring: 1 478.

Tanum: I dag: -1 101. Förslag: -64. Förändring: 1 038.

Uddevalla: I dag: 278. Förslag: 630. Förändring: 353.

Källa regeringen.se

Munkedals förslag stod till en början som - 1 339 kronor per invånare. Den riktiga siffran är 1 577 kronor.

ANNONS