Bild: Pontus Lundahl/TT
Bild: Pontus Lundahl/TT

Gynekolog använde sårtvätt istället för koksalt

Vid en gynekologisk undersökning på Näl misstog läkaren klorhexidin för koksalt. Det ledde till kraftig smärta för den undersökta kvinnan som nu valt att anmäla händelsen till IVO.

ANNONS
|

I sin anmälan till IVO skriver kvinnan att hon kom till Näl för att göra en gynekologisk undersökning. En typ av undersökning som inte ska vara smärtsam men som kan vara obehaglig. Undersökningen inleds med att läkaren sprutar in, vad läkaren tror är kokstalt i kvinnans livmoder. Läkaren har dock förväxlat preparaten och i stället för koksalt som är brukligt vid den här typen av undersökning sprutas klorhexidin in i kvinnans livmoder. Klorhexidin är ett desinfektionsmedel som används till bland annat sårtvätt.

Undersökningen inleds sen och kvinnan känner att en kraftig smärta börjar smyga sig på. Hon kan inte själv ta sig ur gynekologstolen utan får lyftas till en bår där hon ligger i fosterställning i några timmar. Kvinnan berättar att smärtan var så kraftig att hon trodde att hon skulle dö. Hon fick till en början värktabletter men eftersom smärtan inte försvann gavs hon även morfin.

ANNONS

Det tog flera dagar innan läkaren hörde av sig och berättade att klorhexidin använts i stället för koksaltslösning. Enligt anmälan fick kvinnan inga bestående men av ingreppet men blödde i några dagar efter ingreppet.

Kvinnan har tidigare behandlats för cancer och förutom smärtan skriver hon att hennes ptsd (posttraumatiskt stressyndrom), förvärrats av det smärtsamma ingreppet. Hon skriver också att hon fått en försämrad tilltro till sjukvården.

Kvinnan kräver nu ersättning för sveda och värk samt psykiskt lidande. Förutom det vill hon även ha ersättning för förlorad arbetsinkomst.

ANNONS