Här är leksakstrenden som fullkomligt exploderat

"Jag har aldrig varit med om en större trend".

ANNONS
|

I filmer på youtube visar barn över hela världen sina snurriga konster. Det är med en leksak som kommit att bli en trend bland både barn och vuxna.Denkallas fidget spinners.

– Det har gått väldigt fort. I mars var vi på mässa och då pratade ingen om den här. Sen exploderade det. Jag har aldrig varit med om en större trend som gått så fort, säger Patrik Ulin som driver butiken Olles Leksaker i Uddevalla.

Bristvara

Den har varit en bristvara hos många leverantörer eftersom intresset kommit så fort. OchPatrik Ulin har inte kunnat sälja så mycket. Men efterfrågan har varit stor.

ANNONS

– När vi har haft deminne har de tagit slut med en gång och det kommer in folk och frågar om den. Jag har kompisar i åldern 30-35 som håller på med den.

Patrik Ulin berättar att leksaken egentligen funnits länge, att den kom redan på 90-talet men att något hänt senaste tiden som gjort att det fått spridning.

– Leksakstrender oftahar mättats i andra delar av världen när den väl når Norden. Men många barn tittar på youtube och då ser de svenska barnen snabbt vad barnen i USA leker med och vill ha det också.

Men är den så rolig då?

– Jag vet inte. Man kan ju göra tuffa trix med den och snurra den på näsan. Men något måste det ju vara eftersom det fått en sådan extrem genomslag, säger Patrik Ulin.

"Jättevanlig bland patienter"

"Fidget" kan översättas med "rastlös person". I media har det skrivitsen hel del om att leksaken skulle vara bra för barn med koncentrationssvårigheter. På neuropsykiatriska mottagningen på BUP arbetar Anne-KatrinKantzer som överläkare. Påhennes kontor står en korg på bordet med leksaker för barnnär de kommer för att prata med henne.

–Vihar många barn här med adhd och koncentrationssvårigheter eller med autism och en delmår bra att sysselsätta fingrarna med något, säger hon och berättar om hur det ligger en liten kub med knappar i korgen och bollar att klämma på. Hon har dock ingenfidget spinner men känner väl till den.

ANNONS

– Det har blivit jättevanligt bland patienter. Många tar med dem till undersökningen, säger överAnne-KatrinKantzer.Anne-Katrin Kantzer

– Barn med adhd kan ha en oro i kroppen och det stör koncentrationen. Då kan det vara så att när du koncentrerar det motoriska på en sak har du lättare att koncentrera dig i till exempel klassrummet, sägerAnne-KatrinKantzer.

"Inte lösningen för alla"

Hon ser det som ett hjälpmedel menvill inte gå så långt som att det skulle vara en allmän rekommendation. Detta eftersom man måste se till det enskilda barnet.

– Det är inte lösningen för alla utan kan ta mycket från barnets fokus också och vara störande i ett klassrum, säger överläkaren.

ANNONS