Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/70
ANNONS ▼

Här är vinnaren i baktävlingen!

Tjugoettåringen som varken dricker kaffe eller äter tårta tog hem segern som årets vinnare i Bohusläningens stora baktävling.

Tårta, bakelse eller kaka. Bilderna har trillat in till Bohusläningens baktävling. 70 bilder har nått Bohusläningen. 

Jennifer Ek Peter tog hem hela tävlingen. Men det finns också utsedda vinnare i alla Bohusläningens bevakningskommuner, se bildspelet ovan.

– Det började när min kompis fyllde 18 år. Då tänkte jag att jag skulle göra en lite snuskig tårta till henne. Mamma hade grejerna hemma, eftersom hon hade också bakintresset. Sedan fortsatte det, berättar Jennifer Ek Peter medan hon brygger kaffe hemma i köket i Uddevalla. 
Efter det blev hon "lite mer extrem" och började köpa egna bakgrejer. 
– Jag har ju ganska mycket saker. När jag bodde hemma hade jag allt i kartonger eftersom det inte fanns någon plats, säger hon medan katten Sprinkles slingar sig runt hennes ben. 

Nu däremot upptar bakutrustningen större delen av köket i lägenheten. Muffinsformar och strössel trängs med hushållsapparater och våningsställ, kokböcker och magasin. 
Intresset för bakning kom igång ordentligt när Uddevallas sommarlovsentreprenörer sökte folk, något som slutade med att Jennifer Ek Peter utsågs till bästa entreprenör i fjol. Under den perioden drev hon eget företag under sommaren, något som hon numera har avvecklat. I dagsläget bakar hon mest till kompisar och bekanta. 
– Att ha katt och konditori hemma är inte riktigt... det blir de här småhåren överallt! säger hon plockar fram mjölk och kaffekoppar. Själv dricker hon varken kaffe eller äter tårta. 
I dagsläget kombinerar hon jobb på dagis med tidningsutdelning och arbete inom äldrevården. Jennifer Ek Peter har sökt till komvux som har en konditorutbildning, men eftersom hon har en godkänd gymnasieutbildning kommer hon inte in. Att läsa i en annan stad är än så länge inte aktuellt, eftersom hon vill fortsätta bo nära vänner och familj i Uddevalla. 

När hon inte bakar lägger hon en hel del tid på att måla. 
– Att bli konditor skulle ju kännas mer säkert än att bli konstnär. Alla är inte intresserade av konst, men de flesta är intresserade av att ta en kaka till fikat, säger hon. 
Själv tycker hon om att experimentera och högsäsongen för bakning är enligt henne under sommaren. 
– Man blir mer inspirerad när solen kommer fram, man kan sitta ute och man fikar mer. Då bakar jag några gånger i veckan. 
När hon har ont om tid blir det oftast cupcakes, men också en hel del tårtor. 
– Men en tårta kräver mer grundarbete. Man kanske får lägga 20 timmar för att det ska bli bra, säger hon. 

Trots att det kan vara ett både långt och tålamodskrävande arbete råder det ingen tvekan om vad som är höjdpunkten i skapandeprocessen. 
– Det roligaste är att dekorera. Men det kanske är för att man närmar sig slutet. Jag använder mycket sockerpasta. Det är inte så gott men det är lättare att skulptera än marsipan, och den får en finare färg, säger Jennifer Ek Peter. 
Jennifer skickade in två bilder, där ett av bakverket är en så kallad pinyata cake, där innehållet rinner ur kakan när den skärs upp. Förutom att ha tagit hem förstapriset i Bohusläningens baktävling har den också kommit till final i en tidigare tävling med regnbågstema. Där slutade det med en delad andraplats.
– Jag har tagit emot beställningar på 200 cupcakes för Uddevalla goes rainbow och är absolut insatt i htbq-frågorna. Men framför allt älskar jag regnbågen. 

Tävlingen och priserna:

Varje vinnare får boken "Mat, dryck & nöjen. Dina favoritställen i Uddevalla". Huvudvinnaren får även fyra trisslotter.

MEST LÄST