Tradition. Till helgen är det valborgsmässoafton. I området anordnas en rad firanden med sång, tal och brasa.
Tradition. Till helgen är det valborgsmässoafton. I området anordnas en rad firanden med sång, tal och brasa.

Här välkomnas våren med brasa och sång

På söndag är det dags att sjunga om vintern som har rasat ut, och njuta av en värmande brasa. Här är platserna där du kan fira in våren på valborgsmässoafton i Bohuslän och Dalsland.

ANNONS
|

I Uddevalla hålls firandet vid Bäveån med musik, sång och tal vid vattnet. Firandet upplevs bäst längs med Bäveån på Norra och Södra Hamngatan mellan Hanssonska bron och Järnbron, men också på Hanssonska bron, tipsar kommunen. Joyvoice ska sjunga under ledning av Emma Osbeck, och Uddevalla Stadsmusikkår uppträder tillsammans med drillflickorna. Dirigent är Ulf Wadenbrandt.

Vårtalet hålls av kommunfullmäktiges ordförande Alf Gillberg (S). Ett tillfälligt konstverk kommer också att finnas på plats vid vattnet i Bäveån.

Fler firanden i kommunen blir det på Backamo lägerplats, vid Grinneröds kyrka, vid Högås kyrka och Forshälla kyrka. Våren hälsas välkommen även vid Ljungs gamla kyrka och Lyckorna torp och kvarn i Ljungskile.

ANNONS

I Munkedal kan våren firas in på tre platser. I Munkedals Folkets park blir det musikuppträdande av flera grupper och brasan tänds därefter. Firande hålls också på Hedekas torg och vid Bärfendals hembygdsgård.

Våren firas i Lysekil vid Vikarvets museum, med tal och sång. Vid regn och blåst blir det inställt, hälsar arrangörerna.

På Orust firas vid tre platser där Orustkören Hör och häpna sjunger in våren. Det blir i tur och ordning vid tingshuset i Varekil, på Hamntorget i Henån och vid badstranden i Svanesund.

I Tanum firas våren in på sju platser. Det blir på Klagerödsberget i Bullaren, i Lurs bygdegård, på Ingrid Bergmans torg i Fjällbacka, vid Väderöarnas båtsällskaps klubbstuga i Hamburgsund, på Falkeröd i Grebbestad, på Grönemad och vid stenstugan i Heestrand, Svenneby.

I Strömsdalen i Strömstad blir det traditionsenligt firande med brasa och vårtal. Firande hålls även i Skee och Ekenäs, Sydkoster.

I Stigen tänds återigen den stora majbrasan, och våren hälsas med stort fyrverkeri.

ANNONS