Många ligger däckade i influensa med feber, ont i kroppen och torrhosta.
Många ligger däckade i influensa med feber, ont i kroppen och torrhosta. Bild: isabell Höjman/TT

Influensan fortsätter att däcka folk

Influensan påverkar många just nu och den kommer att hålla i sig ett bra tag till. Och tyvärr kan man inte räkna med att vara immun när den dyker upp igen.
– Kommer nya varianter så kan man bli sjuk igen, AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Hemma från jobbet med hög feber, ont i kroppen, torrhosta och snuva, då kan du ha influensa. Men du är inte ensam om att vara sjuk. Det är många runt om i landet som ligger nedbäddade för att de är sjuka.

Enligt AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har det varit hög aktivitet av influensan de senaste veckorna, toppen var vecka sju. Fler kommer att bli sjuka innan man räknar med ett normalläge i april - maj med få fall, som sedan övergår i ströfall. Men just nu är det en epidemi som råder, och hur länge den kommer att pågå vet man inte.

ANNONS

– Vad vi sett har vi en avtagande aktivitet i hela landet och antalet rapporterade fall i Västra Götaland har börjat sjunka. Men många är fortfarande sjuka och fler kommer att insjukna, säger AnnaSara Carnahan.

Upplevelsen att det varit ovanligt många sjuka i år delar AnnaSara Carnahan. En anledning tror hon kan vara att det har blivit smidigare att testa patienter för influensa inom vården. I dag kan läkaren få provsvaret efter två-tre timmar, istället för att få vänta till nästa dag. Snabbare provsvar gör det lättare för läkaren att bedöma hur och var patienten ska vårdas.

– Det behöver inte bero på att fler är sjuka. Toppen med sjuka är rejält mycket högre än förra året, men så många fler tror vi inte blivit sjuka.

Att det varit rejält kallt den senaste tiden kan det bidra till att många insjuknat?

– Kylan har säkert någon del i spridningen, är det kallt blir det torr luft inne och ute, då sprids partiklarna lättare. Det är en anledning till att vi får influensan under vinterhalvåret.

Kan man bli immun mot influensan om man haft den?

När man haft en influensa har man en immunitet mot den sorten under en tid, men eftersom influensan förändras hela tiden kan man bli sjuk igen efter att det gått några år. Sedan finns det ju flera varianter också. Det är bra att smittas då och då, för man får ett skydd längre fram när man är lite skörare.

ANNONS

Detta kan du göra för att lindra besvären, enligt 1177 Vårdguiden

Vila mycket.

Drick extra mycket.

Ligg med huvudet högt.

Ta smärtstillande och febernedsättande läkemedel.

Prova näsdroppar eller nässprej.

Kall eller varm dryck och glass och yoghurt kan ha en lenande effekt vid halsont.

Lindra hostan genom att dricka kall eller varm dryck som honungsvatten eller te.

ANNONS