Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

molnsol1
I meteorologisk mening har våren kommit, men någon värme ser det inte ut att bli den närmaste tiden.

Ingen värme i sikte än

Våren kom tidigt i år. Men sen blev det ett bakslag, och för den som längtar efter härliga vårdagar finns ingen värme i sikte.

Man brukar kalla det för aprilväder, och det finns en anledning till det.

– Ja, det brukar ungefär se ut så här. Både sommar och vinter, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

I meteorologisk mening har vi haft vår sedan andra hälften av februari. Tidigare än vad som är vanligt, då den brukar inträffa någon gång kring de två första veckorna i mars. Meteorologisk vår innebär att dygnsmedeltemperaturen har varit över noll grader sju dagar i följd. När det väl inträffat är våren här, då kan det inte bli vinter igen oavsett vilken väderlek som följer.

Men trots den tidiga starten kom bakslaget, som så många gånger förr. Varmare temperaturer är inte att vänta den närmaste tiden.

– Det kom in betydligt kallare luft norrifrån. Polarluften har täckt stora delar av norra Europa. Den ser ut att ligga kvar huvudsakligen resten av april. Det är svårt att säga hur det blir i maj, säger Christoffer Hallgren.

Till helgen väntar temperaturer på omkring 10 grader, men samtidigt väntas regnskurar och blåst. I början av nästa vecka ska ett mer ihållande regn dra in västerifrån.

MEST LÄST