Invasion på västkusten – lungmaneter längs stränderna

I Lysekil gjorde Lena Nilebäck ett ovanligt fynd. Tre stycken lungmaneter låg bredvid varandra längs med strandkanten. Och Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium blir just nu totalt nedringda med frågor och rapporter.

ANNONS
|

När Lena Nilebäck befann sig på stranden i Metvik under söndagen gjorde hon en ovanlig upptäckt. Längs med strandkanten såg hon fyra olika maneter i varierande storlekar. En var bekant, brännmaneten. Men vad är de andra tre för några?

– Jag såg den väldigt blåa först då den lyste så starkt. Men jag trodde att det var plast som flutit i land. Därför tänkte jag plocka upp det innan jag skulle hem. Jag kunde aldrig gissa att det var en manet, säger hon.

Då började Lena Nilebäck fundera.

– Är de farliga? Är det något som rubbats i naturen? Dessa tankar vill man ju ha svar på. Det är säkert många som blir lite oroliga, säger hon.

ANNONS

Och i sociala medier syns många som i helgen gjort samma typer av fynd längs med västkusten. Något forskaren och marinbiologen Björn Källström på Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium också vittnar om.

– Jag drunknar i telefonsamtal och mejl. Men det har varit väldigt roligt, säger han.

Efter att ha fått ta del av Lena Nilebäcks bilder kan han berätta att det naturligtvis är en brännmanet. De andra tre är något ovanligare, nämligen lungmaneter.

– Alla har den där vackra lila kanten. Men sedan kan de vara blåa, hanar, eller orangeröda, honor, säger Björn Källström och fortsätter;

– Just nu blåser de in i land och vi har fått in rapporter från hela västkusten. Folk som ser framförallt lungmaneter, men också några kompassmaneter.

LÄS MER:Kompassmaneten siktad även i Fjällbackas skärgård

Björn Källström, Dr. Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium
Björn Källström, Dr. Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium Bild: Privat

Kompassmaneten har Bohusläningen tidigare skrivit om. En manet som kan brännas rejält. Men lungmaneten är betydligt lugnare.

– Det är ingen invasiv art utan regelbundna gäster. Men de verkar vara betydligt fler nu än vad det är annars. Alla maneter bränns. Men lungmaneten har så pass svagt gift så vi känner inte att den bränns. Men de har nässelceller som alla andra nässeldjur.

LÄS MER:Här är bildbeviset – kompassmanet i Bohuslän

Så man behöver inte vara rädd?

– Inte alls. De är otroligt vackra när de simmar i vattnet. En fast manet, inte sådär sladdrig. Och den slingrar sig väldigt distinkt.

ANNONS

Varför har det kommit så många nu?

– Teorin som är närmast till hands är den varma sommaren. Inte bara i Sverige utan i stora delar av Europa. Då förökar den sig i större mängd och söker sig norrut. Maneter kan inte aktivt själva välja vart utan de glider med strömmarna, säger Björn Källström.

Fakta: Lungmanet (Rhizostoma pulmo)

Arten är ovanlig i Sverige, men det händer att de driver in till Sveriges västkust med strömmar från söder under sensommaren och hösten.

Deras färg kan vara blå, gul eller orange-rosa. Lungmaneterna kan bli ända upp till 90 centimeter i diameter.

På undersidan hänger åtta kraftiga munarmar som används för att fånga byten som utgörs av smådjur i vattenmassan.

Lungmaneternas nässelceller har ett förhållandevis svagt gift vilket gör att vi människor inte bränner oss på denna manet.

ANNONS