Kommunhus utrymdes - bombrobot sköt mot misstänkta väskor

ANNONS
|

En större polisinsats har under tisdagenpågåttvid kommunhuset i Mölnlyckeöster om Göteborg. Insatsen inleddes vid 10-tiden på förmiddagen efter att en misstänkt man lämnadekvar en väska i kommunhusets reception.

– Vi fick kännedom om det här föremålet klockan 10.05 idag. Vår bedömning tillsammans medomständigheterna vid platsen gör att vi betraktar det här som ett misstänkt farligt föremål som Nationella bombskyddet nu ska undersöka, berättadeTommy Nyman, presstalesman vid polisen i region Väst, några minuter efter larmet.

Säkerhetschefen i Härryda kommun, Per-Arne Larsson, bekräftar att personal i kommunhusetupptäckte en väska som var kvarlämnad i receptionen under tisdagsmorgonen.

"Jag tog beslutet att kontakta polisen"

Larsson uppger att mannen som lämnade väskan i receptionen är känd av kommunen sedan tidigare, men på vilket sätt vill han inte gå in på.

ANNONS

Polisen bekräftade under förmiddagenatt en manhadegripitsmed anledning av det misstänkta föremålet, misstänkt för grovt olaga hot.

Enligt Per-Arne Larsson ska den misstänkte mannanha sagt saker som fick personalen i kommunhuset att reagera.

– Utifrån samtal som förts mellan den här personen och personal framkom saker som gjorde att jag tog beslutet att kontakta polis, säger Larsson till GP och fortsätter:

– Jag kan inte säga att han ska ha hotat personalen, men han ska ha uttryckt sig på så vis att jag tog beslutet att kontakta polisen.

Två misstänkta väskor

Strax efter klockan 11.00 anlände Nationella bombskyddet till platsen.Bombskyddet har funnits på plats med bland annat två bombrobotar.

Enligt polisinspektör Ola Skogsberg, som ledde insatsen, fattade polisen under dagen misstankarna gällandetvå föremål som befarades kunde vara farliga. Föremålen sköts efter lunch sönder av polisens bombrobotar.

– Det var nog bara kläder. Det fanns inget skarpt i väskorna. Då hade det smällt. Nu har bombskyddet lämnat och nu gör bombtekniker på plats en okulär besiktning, berättade Ola Skogsberg vid 15.30-tiden på tisdagen.

Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen

Enligt polisens presstalesman Peter Adlersson fanns en litenavspärrning är kvar utanför receptionen till kommunhuset efter att Nationella bombgruppen hade packat ihop och lämnat Mölnlycke.Vid platsen skulle det dågenomförasen kriminalteknisk undersökning av minst en av väskornaför att säkra eventuella bevis.

ANNONS

Förutom polis larmades ävenen ambulans och flera enheter från räddningstjänsten till platsen.

– Vi är på plats med sex enheter. Bland annat en vattenenhet och två höjdfordon. Vi avvaktar polisens arbete. De ska skjuta sönder det här föremålet med en bombrobot, uppgavUrban Samuelsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg under insatsen.

Enligt GP:s reporter Filip Kruse vid platsen, ska flera höga smällar ha hörts i området under tisdagen.De första som som hördes vid 13-tiden var något lägre innan en kraftigare smäll kom vid 14.20-tiden.

Enligt Peter Adlersson hörsmällarna som hördes troligen ihopmed Nationella bombskyddets arbete.

Stora delar av centrum spärrades av

Då receptionen till kommunhuset ligger ut mot Råda torg upprättadepolisen tidigtstora avspärrningar runt torget. Avspärrningarna utökades under dagenochhela kommunhuset med drygt 300 anställda evakuerades till en annan lokal där kommunens verksamhet kunde fortsätta och där man också upprättade en telefonväxel i enlighet med kommunens krishanteringsplan.

Under insatsenuppmanade och ropade polisenatt människor skullelämna området runt polisens avspärrningarna.

– Vi försökte att tömma alla byggnader och spärra av. Det har ju suttit folk hemma i bostäder som inte har fåttvara nära sina fönster. Det är säkert någon som varit inlåst på toaletten eftersom det är det enda rum som saknar fönster, säger insatschefen Ola Skogsberg.

En av de drabbade berättar för GP hur polisen uppmanade honom att lämna sin bostad.

ANNONS

– Jag har stått och tittat på det här, men nu ville polisen att vi skulle lämna. De sa att de misstänkte att det kunde finnas vad de kallade en bomb inne i kommunhuset och skulle det vara det så var det inte bra att vi var kvar hemma hos oss, berättadeen man som bor i närheten av kommunhuset.

"Tog bort en kille från torget"

Samma vittne berättadeför GP hur han såg att polisen tog med sig en kille från platsen strax efter klockan 10.00 på tisdagsförmiddagen.

– Jag såg två civilklädda poliser som tog hand om en kille. De tog av honom en axelremsväska som de ställde på marken, visiterade honom och tog bort honom från torget. Det är mycket poliser och stora avspärrningar här. Helikoptern har flugit över här också, berättadevittnet under insatsen.

Polisen: Det fick oss att reagera

När det gäller mannen som just nu misstänks för grovt olaga hot säger insatschefen Ola Skogsberg att han inte har speciellt mycket information.

– Jag vet inte mer än att det är en person som har haft med kommunen att göra på något sätt. Det som fick oss att agera var vad mannen sa, hans bakgrund och de uppgifter vi har fått från kommunen, säger Ola Skogsberg.

Enligt presstalesmannen Peter Adlersson förhördes den misstänkte mannen under eftermiddagen.

ANNONS

– Det senaste jag har hört var att han satt i förhör. En åklagare har kontaktas i ärendet och efter förhöret är det upp till åklagaren att fatta beslut om han ska släppas eller anhållas, uppgav Peter Adlersson vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen.

Senare under eftermiddagen meddelade polisen att den misstänkte mannen, som är i 25-årsåldern, anhållits, misstänkt för grovt olaga hot.

ANNONS