Utan behörighet. Praktikanten hade ännu inte fått sin svenska läkarlegitimation men utförde ändå operationer.
Utan behörighet. Praktikanten hade ännu inte fått sin svenska läkarlegitimation men utförde ändå operationer.

Läkare opererade utan legitimation

En praktikant vid NU-sjukvården opererade patienter utan att ha läkarlegitimation. Nu får sjukhuset kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Kritik har riktats mot NU-sjukvården då en person som har en utomeuropeisk läkarutbildning opererade patienter utan att ha tillstånd.

– Hans tjänstgöring är i strid med lagen. Ansvaret ligger på både arbetsgivare och honom själv att ta reda på vad som gäller i landet, säger Helen von Sydow från Ivo.

Ivo menar att en stor arbetsgivare som Västra Götalandsregionen ska ha koll på hur ärenden som detta ska hanteras.

– Vi har ganska stränga regler. Det är viktigt att arbetsgivaren har koll på det.

Praktikanten, som kommer från ett land utanför EU/EES-området, fick praktik via arbetsförmedlingen. Han ansökte om en auskultation, att få gå bredvid en läkare och iaktta för att lära sig om det svenska sjukvårdssystemet.

ANNONS

LÄS MER: Så omvandlas läkarlegitimationen Efter praktiken ville han genomföra en systematisk validering av hans kunskaper inom urologi. I ansökan bifogades ett utlåtande om yrkeskompetensbedömning vilket var undertecknat av en överläkare. I yrkesutlåtandet framgår det att praktikanten under praktiken genomfört operationer samt haft mottagning. Det var genom detta dokument Socialstyrelsen fick upp ögonen för fallet.

Helen von Sydow är noga med att påpeka kritiken mot NU-sjukvården inte betyder praktikanten inte har tillräcklig kompetens.

– Det är inte en person som kommer rakt in från gatan. Även om han inte har haft den formella kompetensen så har han haft den reella kompetensen, säger von Sydow.

Ivo bedömer att det inte har funnits någon patientsäkerhetsrisk då praktikanten aldrig har varit ensam med en patient, utan alltid haft en legitimerad läkare med sig vid undersökningar och operationer.

– Vad som är intressant i ärendet är att vad som är formellt sätt fel kanske är den rätta vägen att gå egentligen, säger Helen von Sydow.

Verksamhetschefen vid kirurgkliniken har lovat att man fortsättningsvis inte kommer att erbjuda yrkeskompetensbedömning för läkare utan godkännande av Socialstyrelsen.

ANNONS