Liten tumlare hittad död i Göteborg

På stranden vid Nya varvet hittades under påsken en liten tumlare död. Enligt en expert så kan det röra sig om en kalv.

ANNONS
|

Det blev ingen glad påsk för den lilla tumlaren. På Långfredagen fick GP den första rapporten om att den låg livlös, uppspolad på stranden vid Magnethuset i Nya varvet. På påskaftonenfick Claes Norén syn på den på samma plats.

LÄS OCKSÅ:Tumlare siktad mitt i Göteborg

– Jag tyckte att det var väldigt tråkigt att den var död. Man hade ju sett tumlare under vintern här i stan, men att se en död är inte så roligt. Jag tänker att den kanske skadats genom att fastna i ett fiskenät eller så, säger Claes Norén till GP.

LÄS OCKSÅ:SENSATIONEN: Sanningen om delfinen mitt i Göteborg

ANNONS

"Kan ha varit en kalv"

Enligt Naturhistoriska riksmuseets expert på miljögifter i akvatiska djurrör det sig om en vanlig tumlare(Phocoena phocoena).Det är en av världens minsta tandvalar och den enda valart som regelbundet vistas i svenska vatten.Den lilla tumlaren som hittades under påsken vardrygt en meter lång.

– Det låter litet. Som vuxen blir tumlaren som mest 180 centimeter lång och väger cirka 75 kilo. Om den bara var en meter lång så kan det ha varit en kalv, sägerAnna Roos, doktor i ekotoxikologivid Naturhistoriska riksmuseet.

LÄS OCKSÅ:Detektorer räknar Östersjöns tumlare

Populationen i Östersjön är starkt hotad medan den förekommer oftare påVästkusten. Det är därför inte helt ovanligt att det dyker upp döda tumlare här.

LÄS OCKSÅ:Göteborgs tumlare ska skyddas

– Det finns ganska gott om tumlare på västkusten, men de är ofta svåra att få syn på. De lever ett lite mer hemligt liv än delfiner. Nu på våren när fisket drar igång så kan det hända att en del fastnar i fiskeredskap och dör, förklarar Roos.

Ersättning för intressanta tumlarfynd

Under de senaste fem åren Naturhistoriska riksmuseettagit in mellan fem och femton djur per år för provtagning och obduktion. Dethar emellertid påträffats fler än så.

– Ofta är de i så pass dåligt skick att vi inte tar in dem. Dessutom har vi inte haft ekonomi för det tidigare, men det har ändrats nyligen.

ANNONS

Nu har museet fått medel från Havs och Vattenmyndighetenför att samla in fler tumlare. Syftet är att följa tumlarens hälsostatus bättre.

– Vi är intresserade av att ta in döda djur för obduktion, men man ska alltid kontakta oss först, säger doktor Anna Roos.

LÄS OCKSÅ:Späckhuggare i nöd var lekande tumlare

Naturhistoriska riksmuseets studier visar att den vanligaste dödsorsaken för tumlare på Västkusten som obducerats är att de flesta troligen fastnat i fiskeredskap och drunknat. Sedan har de fallit av nätet och strandat.

Kustbevakning tog hand om den lilla

Anledningen till att man är intresserade av att följa tumlareoch andra toppredatorer,som sälar och uttrars hälsotillstånd, är att de är alla högst på näringsväven i den akvatiska miljön. De får därmed i sig en hel del miljögifter som kan skada dem.

– Det är viktigt att veta hur situationen för tumlare och andra djur är i vår miljö. De kan agera som varningssignaler. Det är i dem som man först hittar nya miljögifter. Det kan få långtgående bäring eftersom även människor drabbas av skador till följd av miljögifter, avslutar Anna Roos, doktor i ekotoxikologi.

På Annandagen såg ytterligare en person den lilla döda tumlaren på stranden vid Magnethuset. Hon ringde Kustbevakningen som hämtade in den. Nu ärGöteborgs Naturhistoriska museum i färd med att lokalisera kvarlevorna för att dessa ska kunna skickas vidare till Naturhistoriska riksmuseet som är intresserade av att göra en obduktion på den lilla för att slå fast vad dödsorsaken kan ha varit.

ANNONS

Så gör du om du hittar en död tumlare

Anteckna följande uppgifter:​

  1. fynddatum
  2. längd
  3. om möjligt uppskattadvikt
  4. lat/long(vid bifångst, men även gärna vid strandfynd)
  5. djup (endast vid bifångst)
  6. nät (endast vid bifångst)

Ta sedan bild på den ochring Göteborgs Naturhistoriska museum (010-441 44 00) eller Naturhistoriska riksmuseet (08-519 540 00) för att informera om fyndet.

Mer information påNaturhistoriska riksmuseets hemsida.

ANNONS