Lodjuren ökar i länet – troligen

Krångliga regler att följa och avsaknad av snö ställer till det för länsstyrelsens viltspårare. 75 kameror i skogen kan kanske underlätta jobbet.

ANNONS
|

Tidigare hade länsstyrelsen tillstånd för 30 kameror för viltspårning i skogarna i Västra Götaland. Nu har man fått lov att använda 75. Den allmänna bedömningen är att lodjursstammen ökar i länet.

– 2015/16 hade vi 12,5 föryngringar av lo och en föryngring är en familj. Sedan multiplicerar man med 5,5 för att få fram det totala antalet lodjur, berättar Nelly Grönberg som är länsstyrelsens inventeringsansvarige.

Den bedömningen gav alltså nästan 70 lodjur i skogarna i Västra Götaland 2015.

Att talen ovan har decimaler beror på att en del djur vandrar mellan Sverige och Norge, eller lever på gränsen till andra län och då sänker man talet för antalet djur som lever här på heltid.

ANNONS

Lite mer exakt hur man bedömer läget i år för stammen 2016, ska presenteras den 15 mars för Viltskadecenter.

– Innan dess vill jag inte lämna ut några siffror, eftersom de kan tolkas olika sätt. Men trenden i ett bredare perspektiv är, menar jag, att stammen av lodjur växer, säger Nelly Grönberg.

Lodjursräkningen pågår mellan 1 oktober och 28 februari varje år. Det man i första hand under alla år haft att lita till, är spår i snön. Med bristen på snö har kameror kommit som ett viktigt komplement.

– Men de ger naturligtvis inte ett lika heltäckande resultat i inventeringsarbetet som en rejäl snövinter och den här vintern har dessutom varit nästan helt snöfri. Utan kamerorna hade vi inte funnit en enda föryngring den här vintern, konstaterar Nelly Grönberg.

Kamerorna sätts upp där man med allmänhetens hjälp vet att lodjuren brukar visa sig, eller där rådjur nyligen slagits av annan vilt. Länsstyrelsen kan inte sätta upp viltkameror utan markägarens tillstånd.

Enligt tidningen Svensk Jakt som ringt runt till alla länsstyrelser i landet utom till Gotland, finns en utbredd osäkerhet om lodjursstammen.

– Det finns en kritik mot Naturvårdsverkets krav på hur en inventering måste gå till, för att man ska kunna bedöma och beräkna antalet djur. Ett exempel på detta är att man måste spåra ett revirmarkerande vargpar eller vargrevir tre gånger, för att föryngringen ska anses godkänd, berättar Nelly Grönberg.

ANNONS

– Med kameror säkrar man inga vargföryngringar och utan spårsnö är då uppgiften omöjlig att klara av.

Om detta skrev förre landshövdingen, Lars Bäckström, i Västra Götaland, till generaldirektören för Naturvårdsverket, Maria Ågren. Han ville att reglerna för inventeringen av lodjur omprövas.

ANNONS