Arkivbild.
Arkivbild. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Många samtal till kvinnojourer under julledigheten

Kvinnojourerna har haft fullt upp med att hjälpa kvinnor och barn under julhelgerna. Men att hålla sig gömd från personen som utsätter en för våld har blivit svårare. Den nya tekniken gör att kvinnor går att spåra via sociala medier. I vissa relationer övervakas kvinnorna av sina män via olika appar.
– Numera måste vi prata om hur de rör sig i sociala medier, inte bara på gator, säger Bettina Gothen på Kvinnohuset Kassandra.

ANNONS
|

Inlägget är gammalt men fortsätter att delas tre år efter att det lades ut på polisens Facebooksida. Polisen Linda beskriver en julafton för många år sedan när hon mötte en rädd flicka i ett hem där ett berusat par hade bråkat.

"Ibland när jag jobbar och det är mörkt ute och det lyser i fönstren, tänker jag att det ser så mysigt ut. Men det finns också många familjer där barn mår dåligt av våld i hemmet", skriver polisen.

Strax före jul i år gick polisen ut med en uppmaning i sina olika kanaler till de utsatta, men också till grannar, släktingar och vänner, om att anmäla vid brott i nära relationer.

ANNONS

– Det är ett stort samhällsproblem. Hela skalan finns där, allt från misshandel till det grövsta brottet vi har, säger Anders Sandholm, verksamhetsexpert vid polisens utvecklingscentrum i väst.

Fyra mord på kvinnor på ett halvår

Bara det senaste halvåret har det skett fyra mord på kvinnor i Göteborg där män som de har haft en relation med pekats ut som misstänkta. Senast förra veckan hittades en 39-årig kvinna misshandlad till döds i Mölnlycke. Exmaken sitter häktad misstänkt för mordet.

I september mördades två kvinnor under en natt. En 33-årig kvinna i Gårdsten blev så svårt misshandlad att hon avled. En 34-årig kvinna i Tynnered blev strypt och även barnen dödades av maken. I juli blev en 36-årig kvinna ihjälslagen i Biskopsgården.

– Jag förstår att det kan vara känsligt att ringa polisen. Men det gäller att försöka se det stora perspektivet. Om man anmäler får vi en chans att stoppa våldet innan det går riktigt illa, säger Anders Sandholm.

"Känner sig utsatta och isolerade"

Enligt Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter, tillbringade minst 200 kvinnor och runt 300 barn julen på något av deras boenden i år. Nio av tio kvinnojourer hade öppet som vanligt under helgerna.

– En del känner sig utsatta och isolerade när de inte kan gå till jobbet. Dessutom brukar det vara alkohol inblandat. Att vara utelämnade åt varandra så många dagar kan också trigga och leda till våld, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid.

ANNONS

En del kvinnojourer upplever ett ökat tryck efter jul- och nyårsledigheten.

– Det är först när man kommer iväg och till jobbet som man får en chans att ringa och be om stöd, säger Linda Brundin, föreståndare på kvinnojouren i Västra Frölunda.

Bettina Gothen, kvinnosamordnare på kvinnohuset Kassandra, håller med.

– Man kanske har hållit ihop under ledigheten, sedan släpper det och man behöver komma in och prata eller få hjälp med akuta insatser, säger hon.

Ny teknik försvårar

Att hålla sig gömd från personen som utsätter en för våld har blivit svårare. I vissa relationer övervakas kvinnorna av sina partners via olika appar, gps-en i bilen eller platstjänsterna i telefonen. Det har lett till nya utmaningar för de skyddade boendena.

– Alla kvinnor och barn har med sig Ipads och telefoner. Numera måste vi prata om hur de rör sig i sociala medier, inte bara på gator, säger Bettina Gothen.

Efter #metoo har man på Kvinnofridslinjen märkt ett högre tryck. Enligt Åsa Witkowski har antalet samtal ökat från runt 80-90 till runt 110-120 per dygn.

– Det har hjälpt till att skapa en medvetenhet både hos individen som lever med våld och hos personalen på olika myndigheter. Detta är för oss den riktiga vinsten med #metoo. Att kvinnor som utsätts för våld vågar berätta och blir hörda.

ANNONS

Polisens satsning inför julhelgen kommer utvärderas efter årsskiftet.

Hit kan du vända dig om du som kvinna blir utsatt

Kontakta polisen om du utsätts för hot eller våld. Vid akutsituationer ring telefonnummer 112, annars telefonnummer 114 14.

Här är ett urval av hjälpnummer:

Kvinnofridslinjen – telefonnummer 020-50 50 50 . En nationell stödtelefon för kvinnor som utsätts för hot och fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld.

Kriscentrum för kvinnor. Telefon: 031-367 93 80.

Kvinnojouren i Göteborg. Stödtelefonnummer: 0738 - 47 97 12

Kontakta din närmaste socialtjänst om du har barn som bevittnar hot eller psykiskt och fysiskt våld.

ANNONS