Arkivbilder
Arkivbilder

Mer starksprit i Tullverkets beslag

Över 5000 liter sprit tog svensk tull i beslag i Svinesund förra året. Den illegala spriten som misstänks skulle ha sålts vidare skulle fylla en mindre pool.

ANNONS
|

I augusti förra året upptäckte tullen fyra fordon som stod parkerade på den svenska sidan vid Svinesund. De skulle visa sig innehålla hundratals liter starksprit och öl och tusentals cigaretter. Två män som var på plats greps och dömdes till fem månaders fängelse var för brott mot punktskattelagen.

Det var ett av de största beslagen som Tullverket gjorde av alkohol förra året. I Sverige i stort ökade Tullverkets beslag av cannabis och marijuana förra året jämfört med året innan. Även beslagen av ecstasy, LSD, heroin och opium ökade.

I Svinesund var det spritbeslagen som utmärkte sig. De ökade jämfört med åren innan. I liter handlar det om en ökning från 2015 till 2016 från 1700 liter starksprit till över 5000 liter. 2014 var beslaget av spriten endast 200 liter. Även beslagen av cigaretter ökade stort.

ANNONS

– I Svinesund samarbetar vi med norsk tull och många beslag göra på deras sida. Det vi på svenska sidan ser längs med hela norska gränsen är att det skett en stor ökning av vin och sprit, säger Ingela Östmark som är biträdande chef för Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige.

Tullen gör inte bara kontroller vid gränsen utan kan stoppa fordon på E 6:an för punktkontroller eller när de till exempel fått tips om någon misstänkt bil.

– Det här visar att det är mer alkohol i omlopp som inte är legal. Det är självklart inte bra. Vi misstänker att en del kommer från Tyskland och att det ska säljas vidare i Sverige. Man gör ett stopp i Sverige och sedan kanske en mindre mängd tas in i Norge för att inte riskera lika mycket.

Ingela Östmark på Tullverket berättar att man haft ett större fokus på busstrafiken nere i Skåne och det har varit framgångsrikt vilket spiller över på arbetet i Svinesund.

– Vi får till exempel ta över utredningar som först startat i Skåne. Men de misstänkta personerna kanske bor i Svinesund, säger hon.

Hur mycket sprit som tullen inte upptäcker är förstås omöjligt att svara på. Men att illegal sprit körs runt på vägarna i vårt område utan att upptäckas är något som Ingela Östmark på Tullverket är medveten om.

ANNONS

– Skulle vi ta allt hade ju gränserna varit helt stängda. Men vi jobbar hela tiden för att upptäcka nya modus eller avvikande beteende, säger hon.

ANNONS