Mildare luft och novemberväder på ingång

Efter en liten köldknäpp och en längre period med ovanligt soligt väder väntas nu skurar och moln ett tag fram över. Typiskt novemberväder med andra ord.

ANNONS
|

Mildare luft har dragit in söderifrån över vårt område. Efter de senaste dygnen med först nattfrost och sedan snöfall är det i stället regnskurar som gäller. Temperaturen stiger rejält och kan hålla sig nära tiogradersstrecket tio dagar framåt.

– Det är typiskt novemberväder. Den höga luftfuktigheten ger tjocka moln. Tillsammans med novembermörkret kommer det att kännas att den mörka årstiden närmar sig, säger Erik Rindeskär, meteorolog.

Att vi nu gått över till vintertid gör också att solen går ner tidigare på eftermiddagen.

Varmare än normalt

Men den för årstiden varma luften kan ses som en tröst i höstmörkret. På torsdag blir det också uppehåll i skurarna. Solen kan titta fram när molntäcket tillfälligt spricker upp. Från och med helgen minskar skurarna men det mulna vädret består.

ANNONS

– Det blir ändå ett par grader varmare än normalt för årstiden, fortsätter meteorologen.

Kontrasten mot årets oktobermånad blir tydlig. Månaden som helhet var ovanligt solig. Nordkoster har hittills i oktober haft 133 soltimmar mot normalt 108. Mot mitten av månaden höll sig också temperaturen nära 20 grader i flera dygn, närmare bestämt den 11:e till 15:e oktober.

"Genomlida november"

Avslutningen på oktober, innan mildluften tog över, blev dock kall med bara några få plusgrader på dagarna.

– Vi får genomlida november och tänka på att luften brukar bli torrare med mindre moln längre fram i vinter, avslutar Erik Rindeskär.

ANNONS