Minkuppfödaren Niclas: "Mordhot mot mig och min familj"

Ett skelett hängandes i en snara och en blockad med ett 20-tal demonstranter utanför hemmet – det är en beskrivning av minkuppfödaren Niclas Petterssons helg. Nu har han anmält dödshot till polisen. – Det känns som ett mordhot mot mig och min familj, både lappen och att de kommer hem till mitt hem på det sättet.

ANNONS
|

Det var i helgen som minkuppfödaren Niclas Pettersson från Falkenberg fick besök av maskerade demonstranter på gården. Samma dag lades en bild ut i sociala medier där ett skelett dinglade i en snara.

"Niclas f d minkfarmare" stod det på den handskrivna lappen,vilket bland annat SVT tidigare har skrivit om.

– Det känns som ett mordhot mot mig och min familj, både lappen och att de kommer hem till mitt hem på det sättet,säger Niclas Pettersson.

Några timmar efter att han sett skelettbildenska demonstranter ha kommit hem till hans bostad, som ligger i anslutning till farmen. Med hjälp av bland annat megafon och tutor ska de bland annat ha begärt att Niclas Pettersson skulle komma ut ur huset.

ANNONS

Det ska också ha samlats tre bilar utanför huset med påslagna sirener.

– De ropade att jag var en mördare och att jag skulle komma ut från huset. Jag var själv inte hemma, utan det var mina söner som var inne i huset, säger Niclas Pettersson och fortsätter:

– En av mina söner ringde och var skärrad. Han bad mig ringa till polisen. Det är förjävligt rent ut sagt, de ska inte behöva uppleva det här.

"Allvarlig kränkning"

Han berättar att det var för ett drygt halvår sedan som protesterna mot hans gård startade, i samband med ett inlägg som gjordes i en Facebookgrupp. Några månader senare släpptes ungefär 2 000 minkar ut från gården.

Han lyckades samla in de flesta minkarna igen, men ett 20-tal hade dränkts i gödselbrunnar och ett 30-tal försvann.

Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst, känner till helgens incident.

– Det här är en allvarligkränkning motden personligaintegriteten.Det här är hans livsnäring och ett arbete han har, sedankan man tycka vad man vill om minkfarmar, men det dehär personerna gör är en brottslig handling, säger han.

"Man är inte mer än människa"

Efter att barnen larmade sin pappa om händelsen kopplades polisen in och Niclas Pettersson tog sig till hemmet – men hade svårt att ta sig in.

ANNONS

En av demonstranterna, samma person som ska ha lagt ut skelettbilden på Instagram, blockerade vägen fram till huset, menar Niclas. För att ta sig fram tvingades han sparka till aktivisten, som efteråt anmält honom för misshandel.

– Man är inte mer än människa. Jag sparkade för att jag behövde komma in till mina barn och aktivisten blockerade mig från det, hänt är hänt. När jag kom in satt min son och darrade, vi är fortfarande rädda. Man är som ett vakuum, säger han.

Men det slutade inte här.

– De här personerna kom tillbaka dagen efter för att terrorisera mig men då hade jag och mina barn lämnat farmen så vi var inte hemma.

Personen som menar att han blev misshandlad av Niclas, hävdar att det hela var enhelt fredlig demonstration och att demonstranternas bilar blockerades så de inte kunde lämna platsen.

– Då dyker han (Niclas) upp från ingenstans och sparkar mig två gånger på sidan av mitt ben. Jag blev överrumplad och chockad, säger han.

"De är på en hela tiden"

Enligt Niclas hade personerna då låst fast sig i grinden och höll upp skyltar med texten"Stäng minkfarmen i Falkenberg".

Efter helgens händelser känner Niclas Petterson och sönerna otrygga i sitt eget hem. Han berättar att det är en hot som är riktat mot honom som person.

ANNONS

– Det här är min verksamhet som vi lever på. Man ska känna sig trygg och det gör inte jag i dagsläget, inte överhuvudtaget. De är på en hela tiden, man vet aldrig vad de kan hitta på,säger han.

Enligt polisen har anmälningar gällande hemfridsbrott, olaga hot mot grupp och olaga intrång gjorts.

Dessutom finns det en motanmälan gällande misshandel.

ANNONS