Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Google maps

Misstänkta bilrånare åtalas

På fredagen väcktes åtal mot tre män som misstänks för att under vapenhot ha rånat en verkstad i Skee i januari i år. De åtalas även för en rad andra brott.

ANNONS
|

De tre männen som alla är i 20-årsåldern tog sig enligt åtalet in på bilverkstaden i Skee den 4 januari, maskerade. En av dem hade en pistol som han riktade mot personalen, och personalen ska ha blivit sparkade för att de skulle överlämna nycklarna till en exklusiv bil.

Tillsammans ska de tre ha stulit bilen, en Audi RS6, och personalen följde efter rånarna i en annan bil. En jakt följde på vägarna genom Strömstad och Skee följde, bland annat inne i Strömstads centrum.

Till slut stoppades de misstänkta rånarna av polis som lagt ut en spikmatta på vägen. Men det blev en dramatisk incident i sammanhanget. Enligt åtalet körde föraren bilen i en mycket hög hastighet, och körde över spikmattan, fortsatte framåt och hoppade därefter ur bilen i farten, varpå bilen kraschade in i polisbilen som stod uppställd för att blockera vägen.

ANNONS

Flera av varandra oberoende vittnen berättar om att de sett de misstänkta rånarna och bevittnat vad som hänt under kvällen.

De tre unga männen åtalas för rån och grov vårdslöshet i trafik. De förnekar brott.

Men de är också misstänkta för flera andra brott. Förra sommaren stoppades de tre i en bil i centrala Strömstad med utrustning ägnad att användas vid rån: en kolsyrepistol, två masker, en kniv, flera masker och en elpistol. De misstänks därför även för förberedelse till rån.

I december misstänks två av männen för att ha brutit sig in på en bygghandel i Strömstad och stulit verktyg till ett värde av 84 347 kronor. Männen fastnade på övervakningsfilm vid tillfället och greps av polisen.

En av männen åtalas också för försök till grov utpressning efter att han i januari i år ska ha hotat en person att skjuta honom i benet med pistol för att förmå denne att ge honom 400 000 kronor. I sammanhanget misshandlade han personen med ett tillhygge.

En annan av männen ska dessutom i oktober 2017 ha stulit vin ur en lastbil parkerad på Femstenaberg, till ett värde av 278 000 norska kronor. Han åtalas för grov stöld.

Ett par fall av häleri och olovlig körning ingår också i åtalet.

ANNONS

Åklagaren beräknar att rättegången mot de tre männen kommer att ta sju dagar i anspråk.

ANNONS