Foto: Kent Eng
Foto: Kent Eng

Nu ökar trycket på förlossningen ytterligare

Svenskar stoppas från att föda på Östfolds sjukhus i Norge.

ANNONS
|
Hittills i år är det 70 kvinnor som rest från Västra Götaland för att föda på Östfolds sjukhus. Men nu stoppas svenska patienter att resa dit för attföda och patienter i vårt område hänvisas till NÄL i Trollhättan. Där har sommaren varit tuff med rekordmånga födslar och en personalstyrka som jobbat mycket övertid.

– Det ökar ju ytterligare vår produktion och det blir än svårare att klara utifrån de lokaler och den bemanning vi har just nu. Jag är inte fullt nöjd naturligtvis, säger Lilian Olsson Fors som är avdelningschef på förlossningen på NÄL.

Läs också: "Personalen är sliten efter sommaren"

I nuläget saknas fem heltidstjänster och de har annonserats om sedan innan sommaren. Men de kommer inte börja jobba förrän efter nyår.

– Vi har en plan att öka bemanningen och det jobbar vi hårt med. Men tyvärr finns det inte tillräckligt med barnmorskor, säger Lilian Olsson Fors.

Det har fötts rekordmånga barn på NÄL i sommar. 19 kvinnor har hänvisats till andra sjukhus som till exempel Karlstad eller Göteborg när det inte funnits plats i Trollhättan.

ANNONS

– Det är 19 stycken av 950 så det är ju en väldigt liten del även om det kan kännas jobbigt för den enskilde. Men man ska vara lugn och ha tillförsikt inför sin förlossning och inte vara orolig, säger Lilian Olsson Fors.

Sommaren är just den årstid när det föds flest barn och under oktober och november brukar siffrorna gå neråt. Men man har sett en ökning under hela året och till och med augusti är det totalt sett 140 fler födslar jämfört med förra året. Hur många kvinnor som egentligen skulle valt att resa till Östfolds sjukhus och föda men som nu reser till NÄL istället är svårt att förutspå. Men Lilian Olsson Fors har en oro för personalens arbetsbörda inför hösten.

– Det är ju en oro jag har hur personalen ska orka om det klumpar ihop sig. Verkligheten ser ju ut så att vi inte vet hur många födslar vi har på en dag. Det är ju inte jämt fördelat.

Stoppet på Östfolds sjukhus gäller tills vidare. Skulle det bli fullt på NÄL hänvisas man till Skövde, Borås, Göteborg eller Karlstad.

– Hänvisningar sker individuellt ut och utifrån var man bor för att inte få en ökad resväg Ringer man från Stenungsund till exempel så är ju Göteborg närmare även om man hade önskat NÄL.

ANNONS
ANNONS