Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

SSB 1205
Den nya skylten har förstörts, elskåpet ligger på marken.

Ny skylt snabbt förstörd

Den nyligen uppsatta hastighetsskylten som ska dämpa biltrafikanternas framfart på Färjevägen ner till färjan i Svanesund har förstörts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

5 december 2007. Någon eller några har vält omkull skåpet med elmätare och säkringar så att det ligger på marken.

– Det visste jag inte. Jag går sedan en vecka tillbaka och väntar på att Fortum ska koppla in elen så att skylten fungerar. Nu får jag se till att elskåpet kommer upp igen, säger Hans-Olof Ekelöf på Vägverket när Bohusläningen berättar vad som hänt.

Ansjovisbrist hotar julbordet

5 december 2007. Hösten 2006 stormade det rejält och detta påverkade fisket av skarpsill.

Detta har lett till brist på ansjovis – Janssons Frestelse är i fara på julbordet.

– Denna jul blir ansjovis en bristvara i butikerna.

Det säger Matz Bengtzson, vd på Fram Foods i Lysekil.

Just nu arbetas det för fullt med att bereda den ansjovis som ska serveras till jul. De små filéerna ger den typiska smaken åt Janssons frestelse, som också ingår som en viktig del i det svenska julbordet.

Det som ställt till med problem är att det ofta blåste upp till storm hösten 2006. Fångsterna blev betydligt mindre än väntat.

Under tidsperioden oktober fram till nyår 2006 landades det totalt cirka 1 000 ton skarpsill i Skagerrak. Under motsvarande period 2005 landades det 3 700 ton skarpsill.

– Vi har nu inlett arbetet med att bereda ansjovis av årets första fångster, säger Matz Bengtzon. Men denna jul blir ansjovis en bristvara.

Den svenska ansjovisen görs av skarpsill som har det latinska namnet sprattus sprattus. En del av fångsterna som landas tas upp i södra hamnen i Lysekil och körs sedan till Fram Foods anläggning. Fisken kryddas på olika sätt och lagras sedan i tunnor i flera månader.

– Det har inte gått att få tag i råvaror på annat sätt.

På Abba i Kungshamn har man sedan i januari försökt hitta en ersättningsprodukt. Resultatet har blivit en ansjovispasta på tub, innehållande fiskkött. Men frågan är om den kan ersätta ansjovisen i Janssons frestelse.

Malin Sellmanblir ny kultur- och bibliotekschef

5 december 2007. Malin Sellman, textilkonstnär och kulturarbetare, blir från 1 januari kultur- och bibliotekschef i Tanums kommun.

– Hennes mångåriga erfarenheter av att vara projektledare och bygga nätverk

innebär stora kvalitéer. Hon har ett stort kontaktnät med kulturutövare på olika nivåer, säger Lennart Christensson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Han beslutar om tillsättningen efter samråd med personal och mbl-förhandling med fackliga organisationer.

Kommunbiblioteket sorterar sedan länge under barn- och utbildningsnämnden. Kulturen är en ny uppgift efter den senaste omorganisationen då det också skapades en tjänst som kultur- och bibliotekschef.

– Malin Sellman har ingen erfarenhet av biblioteksverksamhet men i nuvarande läge har vi sett det som viktigast att få en stark person på kulturområdet, säger Christensson.

Sellman får personal- och budgetansvar för både kultur- och biblioteksverksamhet. En tjänst som förstebibliotekarie blir en förstärkning för renodlade biblioteksfrågor.

Sellman har sedan augusti i år varit tillförordnad kultursekreterare i kommunen. Denna tjänst försvinner som separat tjänst.

Läs mer om Så skrev Bohusläningen
MEST LÄST