"Har man berövat en annan människa livet så ska man aldrig gå säker", säger Anders Eriksson, gruppchef på polisens avdelning för grova brott.
"Har man berövat en annan människa livet så ska man aldrig gå säker", säger Anders Eriksson, gruppchef på polisens avdelning för grova brott.

Nysatsning på polisens kalla fall-grupp

115 olösta mord. 115 mördare som går fria. 115 offer vars anhöriga vill ha svar på vem som tagit livet av deras nära och kära. Nu nysatsar polisen i region Väst på sin Kalla Fall-grupp.

ANNONS
|

I början av hösten startade utredningsenheten på polisen i region Väst sin nya Kalla Fall-grupp. Sju utredare kommer att ansvara för Kalla fall, det vill säga flera av de olösta morden som inträffat i regionen.

– Då vi till följd av omorganisationen i viss mån har fått ett minskat ärendeinflöde så ser vi nu en realistisk möjlighet att lägga resurs på våra Kalla fall, säger Anders Eriksson, gruppchef på polisens avdelning för grova brott, utredningsenheten i region väst.

Målet är att på nytt granska ett antal utredningar, gå till botten med vad som hänt och få fast de skyldiga.

– Har man berövat en annan människa livet så ska man aldrig gå säker, säger kriminalinspektör Anders Eriksson.

ANNONS

I polisområde Väst rör det sig om ungefär 115 mord där mördaren går fri. Alla dessa är inte med på polisens Kalla fall-lista.

– Vi har ungefär 60 ärenden på Kalla fall-listan. Utöver dessa ärenden finns ytterligare ungefär 55 mordutredningar i region väst där vi inte har någon misstänkt person. Dessa ärenden arbetas det mer eller mindre aktivt med och därför är de inte ännu att betrakta som Kalla fall, säger Anders Eriksson.

Men en del av ärendena på Kalla fall-listan är delvis uppklarade, det kan röra sig om mord där flera personer varit inblandade i brottet men inte samtliga, av olika anledningar, blivit dömda. Det finns även ärenden där det är oklart om personen mördats eller om det var en olyckshändelse.

– Generellt sett är dessa typer av ärenden mycket svåra att komma vidare med. Det måste framkomma nya avgörande uppgifter för att kunna komma vidare i ärendet, säger Anders Eriksson, och berättar att de bara kommer att arbeta med två ärenden samtidigt.

Det inledande arbetet för Kalla Fall-gruppen har varit att göra en inventering av de ärenden de har. Dessa ärenden ska gås igenom innan de beslutar sig för vilka de ska lägga fokus på.

– Har vi väl börjat jobba med ett ärende så ska vi jobba ner det helt. Antingen tills det blir ett åtal och en dom eller tills vi kommer fram till att vi inte kommer längre, säger Anders Eriksson.

ANNONS
ANNONS