Optimistisk. Fatjon Peci, enhetschef vid flyktingmottaningen vid Tanum kommun, tycker bostadsutsikten för nyanlända ser ljus ut.
Optimistisk. Fatjon Peci, enhetschef vid flyktingmottaningen vid Tanum kommun, tycker bostadsutsikten för nyanlända ser ljus ut.

"Nytt specifikt behov av bostad"

Kommunens mottagnings- och utredningsavdelning söker bostäder för nyanlända. Enhetschef Fatjon Peci berättar det finns stor välvilja bland såväl fastighetsbolag som privatpersoner.

ANNONS
|

Bostäderna som är relevanta för kommunen är i synnerhet ettor och tvåor. Fatjon Peci förklarar bakgrunden till initiativet.

– Det här specifika behovet är ganska nytt, det beror på att det finns ett ganska stort ensamhushåll som behöver anvisas från Migrationsverket. Där kan vi inte styra på samma sätt som tidigare. Eftersom vi får underlag på att det är många ensamunderhåll på anläggningsboenden, de ska ut på kommunerna och då blir det fler ensamhushåll till oss, säger han.

När och varför gick ni ut med den här specifika sökningen gällande bostäder?

– Det var för två-tre veckor sedan. Man vet inte vilka typer av hushåll man kommer att få, för det beror på vad det är för underlag på anläggningsboendena. Vi visste inte vilka som skulle komma till Tanums kommun, men när vi såg att det ramlade in ensamhushåll efter ensamhushåll, och vi kom upp på åtta stycken, var vi tvungna att söka hjälp, säger han.

ANNONS

Efter drygt tre veckor gångna har intresset mot kommunen varit bra. Fatjon Peci säger att han just nu är i förhandlingarna med ett antal hyresvärdar.

– Det har sett bra ut och gått ganska fort. Folk har hört av sig och det blir man glad för. Vi har blivit anvisade åtta ensamhushåll, varav två har tackat nej. Vi är nere på sex stycken, men det gäller utifrån den perioden vi har mellan april-maj, säger han.

Hur prognosen ser ut framåt hösten kan Fatjon Peci ännu inte svara på.

– Vi vet inte hur det ser ut då och vi har ett antal som vi måste ta emot då också. Det kan bli så att det blir fler ensamhushåll, men det får vi reda på två månader innan mottagningsdatum, så det blir med ganska kort varsel, säger han.

Hur många nyanlända har ni tagit emot hittills i Tanum?

– I år är vi uppe i 21 personer, men det kan också vara en missvisande siffra på vad som registrerats som anvisning. Sedan kanske folk har flyttat ut, eller tackat nej och så vidare. Men pratar vi anvisningar, och inte Ebo (eget boende), omkring 15-20 personer. Pratar vi egen bosättning ligger vi på elva personer. Det är det stora talet vi har här och så var det förra året också.

ANNONS

Har antalet Ebo-sökningar ökat?

– Det har ökat markant. Rikstäckande har det varit ganska högt tryck och därifrån påverkas bostadsmarknaden. Är det få bostäder i kranskommuner som Trollhättan, ja då blir det svårt och då söker man sig kanske till Tanum. Ju fler som bor och trivs här, desto fler ansluter. Det blir ringar på vattnet.

Fakta: Kriterier för mottagning av nyanlända

Nyanländär allmänt en asylsökande som beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Enligt skollagen är nyanlända ett vidare begrepp. Det omfattar alla elever som bott utomlands de senaste fyra åren oavsett om de är asylsökande eller har uppehållstillstånd av andra skäl.

Den nya bosättningslagen trädde i kraft den 1 mars 2016. Länsstyrelsen tar hänsyn till tre olika kriterier när räknar fram antalet nyanlända som varje kommun ska ta emot. Det är hur läget på arbetsmarknaden ser ur, hur många man tidigare tagit emot och befolkningsantalet. Dock finns en lägsta nivå som är satt till tio personer.

Beräknat antal nyanlända till Tanum under 2017:59.

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS