Oenighet om läkarnas scheman

Ledningen inom NU-sjukvården påtalar att styrningen av läkares scheman behöver utvecklas gemensamt i regionen. Men Sara Jevrém, ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening, är tveksam till om det är rätt metod för att vaska fram mer tid.

ANNONS
|

Västra Götalandsregionens (VGR)revisorenhet har nyligen genomfört en granskning avläkares schemaläggningarpå sjukhus i regionen. Schemaläggningen ses som en betydandefaktor för att för att lösa det höga trycket och ekonomiska problem inom vården.

I en rapport, som bygger på intervjuer med sjukhusdirektörer och ledning, framgår det att samtliga granskade sjukhus saknar en gemensam styrning om hur läkares arbetstid ska planeras tillsammans med övriga yrkesgruppers. Nu satsar VGR på att se över möjligheterna till en gemensam styrning av hur läkares arbetstid ska planeras. NU-sjukvårdens ledning beskriver i rapportenhur läkarnas schemaläggning utgår från läkarnas egna önskemål. Därefter matchas det med vilken verksamhet som ska bedrivas och övrig personal. Sjukhusledningen uttrycker en önskan om att förändringar genomförs regiongemensamt. Enligt ledningen finns det dock exempel på verksamheter inom NU-sjukvården som arbetat med att förändra schemaläggningen av läkare, till exempel radiologen och operation, med syfte att bättre samordna olika kliniker. Sarah Jevrém är ordförande i Läkarförbundets lokalförening i Nordvästra Götaland. Hon känner inte igen att läkare skulle ha ett sådant inflytande över sina egna scheman. Hon tror inte heller att den som skulle börja reda i läkarnas scheman och tider med syfte att effektivisera, får loss särskilt mycket extra tid. – Vi är redan schemalagda och jobbar när annan personal också jobbar. Vi kan arbeta 40-timmars veckor och sedan ha jour på helgen, säger Sarah Jevrém. Hon menar att för att fatta beslut om förändringar är det är viktigt att ha klart för sig innebörden av jour, beredskap och övertid som är en läkares vardag. Men hon ser positivt på en ordentlig kartläggning av läkares arbetstider och tycker att det finns en poäng med en analys av arbetstider och produktion inom hälsa och sjukvård. Därför tycker hon att det är förvånande att Västra Götalandsregionen (VGR) inte deltar i det genomlysningsarbete som Läkarförbundet just nu genomför i samarbete med företaget Pwc. – Det pågår ett stort genomlysningsarbete i hela landet tillsammans med arbetsgivarna för att kartlägga läkares arbetstider och arbetsmiljö. Det är anmärkningsvärt att inte VGR deltar, säger Sarah Jevrém.

ANNONS
ANNONS