Några snödroppar kunde skymtas i Sotenäs.
Några snödroppar kunde skymtas i Sotenäs. Bild: Segedahl

På fredag kan våren vara här

De senaste dagarna har allt fler vårtecken börjat ge sig till känna. Snödroppar har krupit fram ur marken, solen har lyst med sin närvaro och det har till och med kunnat skymtas några par solglasögon ute på promenad. På fredag kan det vara vår på riktigt.

ANNONS
|

Det finns ett antal krav som ställs innan det ska få kallas meteorologisk vår. Det måste vara efter 15:e februari och dygnsmedeltemperaturen ska ha varit över nollgradigt en vecka i sträck. Enligt meteorolog Ian Engblom på Foreca kan fredagen bli dagen då vi kan ge ifrån oss ett riktigt vårskrik.

– Det kan bli minusgrader några timmar på natten här de kommande två nätterna men chansen finns att dagarna blir såpass varma att dygnsmedeltemperaturen håller sig över noll, säger Ian Engblom och fortsätter:

– Natten till onsdag kan bli ganska klar och då med minusgrader under natten. Men sedan ser det ut att vara ganska soligt och klart väder under dagen.

ANNONS

Även natten till torsdag kan temperaturen sjunka till någon minusgrad och runt midnatt väntas ett nederbördsområde med både blötsnö och regninslag.

– Ju närmre kusten vi kommer desto större chans är det att vi håller oss över nollan. Men det väntas regn under torsdagsmorgonen som sedan drar bort. Det kan komma några enstaka skurar under dagen men inga större mängder. På fredag blir det mest mulet väder med ett par plusgrader.

Om nu dygnsmedeltemperaturen håller sig över nollan fram tills fredag och det blir vår. Vad händer om det blir kallt och börjar snöa igen nästa vecka?

– Som man definierar det så går man inte tillbaka till vinter när det blivit vår. Då kallar man det vår även om det skulle bli snö och kallt igen. Först får vi allt ha sommar och höst med innan vi går tillbaka till vinter igen, säger Ian Engblom och skrattar.

ANNONS