Mats Abrahamsson, Sotenäs kommunalråd, partiledaren Anna Kinnberg Batra och Krister Samuelsson, ordförande för Moderaterna i Lysekil har en tuff match framför sig för att vända opinionssiffrorna.
Mats Abrahamsson, Sotenäs kommunalråd, partiledaren Anna Kinnberg Batra och Krister Samuelsson, ordförande för Moderaterna i Lysekil har en tuff match framför sig för att vända opinionssiffrorna.

"Partiledningen måste ut mer på landet"

Anna Kinnberg Batra måste bli bättre på att nå ut till väljarna på landsbygden. Det är moderata bohuslänska politiker överens om.

ANNONS
|

Ann-Sofie Alm, kommunalråd i Munkedal, befinner sig på Moderaternas Sverigemöte i Karlstad.Hon hade partiledaren till bordet under lunchen. – Hon är en varm person, och vi har haft en liten hemlighet ihop, som inte är så hemlig längre. Familjen har en stuga i Bohuslän, ett eget litet "get away", säger Ann-Sofie Alm. Det tuffa läget för partiet med sjunkande opinionssiffror var ettav ämnena under lunchen. – Det hela som händer ger henne ännu mer jävlar anamma. Det var vinnarskallen som kommit fram hos henne. Det var tydligt, fortsätter Alm. Alms egen analys av Moderaternas tapp är flera, dels att partiet gjort om hela migrationspolitiken, dels att partiet släppt decemberöverenskommelsen. – Det är svårt med stora förändringar, men trägen vinner om vi fortsätter jobba på. Det går heller inte att Sveriges näst största parti ställs utanför samtalet. Vi måste prata med SD och de måste ställas till svars för sin politik, där har vi ett jobb att göra, men även ni i media.

ANNONS

För mycket storstad

Hon anser även att partiet har varit alldeles för storstadsfokuserat. – SD har sina väljare i samhällen med 2000-3000 invånare. Det har partiet uppmärksammat och då har det blivit ett annat ljud i källan. Hon berättar att det nu diskuteras förslag som ska underlätta för landsbygdsföretag som lägre arbetsgivaravgifter. – Folk på landsbygden känner sig svikna, och SD och därför fått starkt fäste där.

Även Carin Ramneskär, kommunalråd i Uddevalla, är på plats i Karlstad. Hon är övertygad om att de kan vinna tillbaka väljarna. – 2014 var vi nere och vände. Sedan tror jag att vi måste bli tydligare i vårt budskap.

Kritisk mot partiledaren

Liselotte Fröjd (M), kommunalråd i Tanum tycker inte att partiet ska söka stöd hos SD, och anser att Kinnberg Batra varit otydlig i vad samtalen med SD kommer att innebära. – Hon går heller inte riktigt hem i stugorna. Det har betydelse vilken ledare man har. Sedan har hon en del i bagaget som Stockholmsfixeringen.

Krister Samuelsson, ordförande Moderaterna i Lysekil håller till viss del med Liselotte Fröjd. – Just nu är det svårt för Anna att tränga igenom med vår moderata politik. Det som händer nu är samma sak som hände med Mona Sahlin och Håkan Juholt. Han anser däremot att Moderaternas flört med SD, har övertolkats av medierna. – Läser man vad hon faktiskt sa, så var hon jättetydlig. Det handlade om ett samtal inte ett samarbete med SD. Det är stor skillnad.

ANNONS

Hur ska Moderaterna få med sig väljarna på landsbygden? – Vi är av den åsikten att politiken är väldigt Stockholmscentrerad. Detta är också framfört via vår länsförbundsstämma. Partikamraten och kommunalrådet Mats Abrahamsson i Sotenäs håller delvis med. – Krister har rätt i att partiet är Stockholmscentrerade, men det gäller alla partier. Titta bara på Trumps förmåga att känna in detta i USA. Han spelade på det, och nu vi ser samma sak hända även i Sverige.

Hur ska moderaterna få tillbaka sina väljare? – Partiledningen måste ut mer på landet. Lyssna på människornas vardag. Människorna lämnar landsbygden, högskolesäten försvinner och urbaniseringstrenden är stark. Det finns inget parti som pekat på att motverka den trenden.

Kan Anna Kinnberg Batra sitta kvar? – Hon har en svår sits, och vi gör det väl enkelt om vi ska belasta Anna för allt. Det handlar om att bygga förtroende och det tar tid. Det gjorde det även för Annie Lööf, som inte heller var populär i början, säger Mats Abrahamsson.

Kent Kihl, ordförande för Moderaterna på Orust, anser att det var ett misstag av partiledningen att gå ut med att partiet skulle samtala med SD. – Det var inte förankrat i partiet eller med allianspartierna. Nu pågår ett arbete med att lyssna på vad alla tycker.

ANNONS
ANNONS