Arkivbild. Bilden föreställer så kallade romerska ringar. Den har dock inget med artikeln att göra.
Arkivbild. Bilden föreställer så kallade romerska ringar. Den har dock inget med artikeln att göra. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Pojke föll handlöst från romerska ringar – spräckte skallen under idrottslektionen

Mitt under idrottslektionen tappade en elev greppet om de romerska ringarna. Han föll handlöst till golvet och skadades mycket allvarligt.

ANNONS
|

Händelsen inträffade när en skolklass vid en högstadieskola i en kommun i Bohuslän hade idrottslektion, för snart en månad sedan.

En pojke gjorde en övning i gymnastikringarna, så kallade romerska ringar. Och när han hängde i gymnastikringarna tappade han helt plötsligt taget.

Då föll han handlöst med ansiktet mot golvet utan chans att hinna ta emot sig vid fallet.

Idrottsläraren förstod allvaret och eleven fick omgående hjälp. Pojken blödde kraftigt från bland annat näsan och munnen.

– Läraren tog snabbt hand om eleven och tillkallade ambulans, säger högstadieskolans rektor.

En skolsköterska följde med pojken i ambulansen. Annan personal från skolan kontaktade samtidigt pojkens föräldrar.

ANNONS

Klasskamraterna chockades

Pojkens klasskamrater blev vittnen till olyckan. De chockades, men kunde snabbt tas om hand av skolpersonalen som kommit till gymnastiksalen för att hjälpa till.

– De tog hand om klassen på ett föredömligt sätt genom att ta eleverna avsides. Och skolans personal kunde genom eget lugn, därför lugna klassen, berättar rektorn.

Väl på sjukhuset konstaterades att pojken hade fått en mindre spricka i skallbenet. Han hade också fått en hjärnskakning och fick vara kvar på sjukhuset under en tid.

Rektorn har tidigare inte varit med om, eller hört talas om, en liknande olycka.

– Den här typen av olycka har jag inte upplevt, eller hört talas om. Även om jag inte tror att det aldrig har hänt tidigare, att en elev tappat taget när man har gjort övningar i ringarna.

Anmält olyckan

Skolan har nu anmält olyckan till Arbetsmiljöverket.

Hur mår pojken i dag?

– Eleven är åter i skolan men får ta det lugnt. Eleven deltar därför inte i idrott ännu, förklarar rektorn.

ANNONS