Psykiatrin i norra Bohuslän beskrivs som ett kaos

Svårt psykiskt sjuka utan mediciner, felaktiga friskförklaringar och läkare utan tillgång till journaler. Psykiatrivården i norra Bohuslän beskrivs som i kaos efter ett skifte, där något gått snett i överlämningen.

ANNONS
|

– Just nu funkar det inte, det är helt uppenbart. Per Persson är chefsöverläkare inom NU-sjukvårdens vuxenpsykiatri. Sedan Evidens Care tog över vuxenpsykiatrin i norra Bohuslän har en ström av patienter därifrån plötsligt dykt upp på sjukhusen i Uddevalla eller Strömstad för att få hjälp eller landat på akutmottagningarna i desperata tillstånd. – De har blivit av med sjukskrivningar eller saknar mediciner. Och vi har haft väldigt svårt att nå fram till någon på Evidens. Han har hört att det är problem med såväl journalsystem som personal. – Vi vet inte vem som har gjort fel, men någonstans har det brustit ordentligt i överlämnandet. Det är oerhört oprofessionellt skött.

ANNONS

LÄS MER: Lysekilsföretag flyttar hem

"Jag är riktigt orolig"

– Det är kusligt. Jag är riktigt orolig över läget och är rädd för att någon patient eller personalen kan komma till skada eller rentav dö, sa Anna Nordén till GP i måndags. Hon är vd och affärsutvecklare på Evidens care som den här hösten tog över öppenvårdspsykiatrin i norra Bohuslän från Capio. I samtalet uttryckte hon sin förtvivlan. Trots att upphandlingen blev klar i början av mars och Evidens skrev kontrakt med VG-regionen i april hade man, när man den 1 september tog över ansvaret för runt 1000 patienter, inte fått över vare sig journaler, medicinlistor eller utredningsmaterial om patienterna, skriver Göteborgs-Posten. Hon säger att Evidens tidigt tog upp it-frågorna, men att hon upplevde att regionen hela tiden fördröjde arbetet. Våren fylldes av inställda möten, avbrutna möten, bordlagda frågor, ändrade förutsättningar och ständigt misslyckade försök att lösa it-frågorna. – Se här, alla pärmar i de här bokhyllorna är olika upphandlingar jag arbetat med, och jag har aldrig upplevt något sånt här förut. Evidens juridiska ombud, Ulf Käll på Vinges advokatbyrå, säger att inte heller han under sina 17 år som advokat har stött på något liknande.

Kaos vid öppnandet

Den 1 september blev ett kaos för Evidens. Förutom att man saknade journaler visade det sig att det uppstått ett glapp, så att patienters förskrivningar hunnit gå ut och somliga till och med friskförklarats längs vägen. Klockan åtta på morgonen hängde folk från kommunen och hemtjänsten på låset och telefonerna gick varma. – Det var en mardröm. Vi stod färdiga med fyra läkare för att börja boka in vanliga behandlingssamtal. Det gick inte. De fick bara släcka bränder. Dagen efter kallade man regionen till krismöte. Två veckor senare, när problemen kvarstod, kallade man till ett nytt krismöte. Då förklarade regionen att man inte kunde överföra journalerna digitalt.

ANNONS

– De skulle i stället komma i pappersform från NU-sjukvårdens centrala arkiv i Uddevalla. I går, en och en halv vecka senare, fick vi veta att centralarkivet fortfarande inte fått det godkännande de behöver från VG-regionen, berättade advokaten Ulf Käll i tisdags.

Personalen går på knäna

Snurren har fortgått hela september. Försäkringskassan har hört av sig om friskförklarade mycket sjuka patienter som blivit av med boendestöd. Gode män har larmat om patienter som inte har sina mediciner. Apoteket ringde om att felaktiga koder lett till att patienter inte kunnat få ut sina mediciner. – Det här är fruktansvärt, jag känner mig väldigt rädd. Personalen går på knäna. Några har sjukskrivit sig, andra har slutat. Precis innan jag for hit fick jag höra om en patient som hotade att ta livet av sig eftersom han hade friskförklarats, berättade Anna Nordén.

Vilket ansvar har ni i det här?

– Det finns inget jag kunde ha gjort annorlunda. Jag har suttit i båda rollerna, både lämnat och tagit över verksamheter. Det är den som överlämnar som styr. Vi kan inte hämta de uppgifter vi behöver någon annanstans än genom VG-regionen.

”Väldigt mycket behöver redas ut”

Under onsdagen har det hållits ett möte mellan VG-regionens och Evidens juridiska ombud. Efter mötet konstaterar Maria Sallin, som är handläggare på regionen, att det finns väldigt mycket som behöver redas ut.

ANNONS

– Det är många inblandade i det här och det finns lika många olika bilder av vad som hänt.

Honsäger att fokus under onsdagen har legat på att försöka lösa de akuta problemen, så som att se till att Evidens får tillgång till journalerna.Samtidigtkonstaterar honatt det förekommit en mängd rykten kring situationen.

– Det har varit huvudlösa rykten som bland annat att Evidens skulle ha orsakat det här genom att de valt ett annat journalsystem. Det stämmer inte.

När de akuta problemen för psykiatrin, vårdpersonalen ochdess patienter är löst, ska man också reda ut ansvarsfrågan.

– Inuläget kan jag inte säga vem som har brustit i hanteringen. Men jag väntar på återkoppling från jättemånga personer för att till slut kunna säga något sant om det här –när alla rykten är dödade.

ANNONS