Kostnader för inhyrd personal i vården är ett stort problem, som regionstyrelsen nu vill komma tillrätta med. De fackliga organisationerna är dock rädda för att man går för fort fram.
Kostnader för inhyrd personal i vården är ett stort problem, som regionstyrelsen nu vill komma tillrätta med. De fackliga organisationerna är dock rädda för att man går för fort fram. Bild: Stefan Bennhage

Regionen sätter stopp för hyrläkare – facken kritiska

Från oktober är det stopp för hyrläkare utan specialistkompetens på regionens sjukhus. Avsikten är att spara pengar. Men de fackliga organisationerna är kritiska och menar att det går för fort.

ANNONS
|

Under tisdagen fattade regionstyrelsen beslut om att successivt fasa ut bemanningsföretag från regionens sjukhus. I ett första steg blir det stopp för hyrläkare utan specialistkompetens och den 1 november tar man nästa steg. Då blir det stopp även för ortopedspecialister och narkosläkare.

Eva Olofsson (V) säger att regionstyrelsen jobbat under en längre tid, i full politisk enighet, med att fasa ut hyrpersonalen.

– Hyrpersonal kostar mer, till sämre kvalitet och sämre arbetsmiljö. De kommer, får bra betalt och sedan går de. Det blir ingen kontinuitet för vård eller och inget ansvar, säger Eva Olofsson.

Vill bryta beroendet

Under de senaste åren har kostnaderna för inhyrd personal ökat och blivit ett stort problem för Västra Götalandsregionen och andra landsting. Därför har alla regioner och landsting det gemensamma målet att bli oberoende av inhyrd personal.

ANNONS

– Det innebär inte att vi aldrig ska använda hyrpersonal, men att man tar inte det bara när det krisläge, säger Eva Olofsson.

De fackliga organisationerna är tycker att den intentionen är bra, men när ärendet var uppe till beslut på regionstyrelsens möte blev det ändå protester från såväl Saco, som Ledarna, Vision och Vårdförbundet.

Christina Sjöberg, ordförande för Saco Västra Götalandsregionen, säger att det gått för fort fram. Hon är oroliga att beslutet leder till negativa konsekvenser.

Sker i fel ordning

– Vi är oroliga för att ett för snabbt stopp kommer att göra att det saknas folk, framförallt läkare, så att de blir för tungt för de som kvar. I förlängningen kan det leda till att folk söker sig därifrån.

Hon säger att saker och ting nu sker i fel ordning: istället för att först försäkra sig om att man är en attraktiv arbetsgivare, så att man kan rekrytera och behålla personal, börjar man med att stoppa hyrläkarna. Risken hon ser är att det blir hål i organisationen.

– På vissa ställen, framförallt på SU, försöker man samtidigt minska bemanningen och då blir det ännu svårare om det fattas folk. Så vi är oroliga för arbetsmiljön och i förlängningen att det ska gå ut över patienterna, säger Christina Sjöberg.

ANNONS

Medveten om invändningarna

De fackliga organisationerna har varit med i den arbetsgrupp som hade till uppdrag att ta fram en plan för att bryta beroendet av inhyrd personal. Och i grunden är facken helt ense med arbetsgivaren. Men det beslut som nu tagits har stressats fram, enligt facken.

– Vi vill ha en mer långsiktig tidplan så att verksamheterna hinner anpassa sig.

Eva Olofsson (V) är medveten om invändningarna.

– Jag vet att de haft den diskussionen med med arbetsgivaren. Men det vi politiker fått till oss är att tidplanen håller och att man diskuterat igenom den ordentligt med ledningen för de olika sjukhusen.

ANNONS