Hudprickar.
Hudprickar.

Regionen vill inte ha speciallösningar

ANNONS
|

– Vi kan inte göra en speciallösning för hudcancerremisser, säger projektledare Rickard Wass.

I det system som nu införs behållermanpappersremisser, med möjlighet för vårdcentraler att lagra bilder i ett separat regionbaserat datasystem. De privata vårdcentralerna kan inte skicka in bilder ännu, utan får återgå till endast pappersremisser.

– De privata inte har samma journalsystem som de offentliga, så det finns inga möjligheter att kommunicera där emellan just nu. Men de ska få liknande förutsättningar som närhälsan framöver, säger Rickard Wass, som leder projektet med mobil teledermatoskopi i regionen sedan årsskiftet.

Bryter mot patientsäkerheten

Trots att app-tekniken redan används i andra regioner idag, menar han att den bryter mot patientdatalagen på sekretess, spårbarhet och att patienten ska ha möjlighet att spärra information.

ANNONS

– Nackdelen med lösningen är såklart att det tar längre tid med postgången för pappersremissen. Men samtidigt laddas bilderna upp i ett regiongemensamt system, där Västra Götalandsregionen äger datan och själva har möjlighet att grantera säkerheten för den, säger Rickard Wass.

Men den största anledningen till att man väljer att bygga på nuvarande system i stället för att införa appen, är att regionen vill ta ett helhetsgrepp för att digitalisera hela vården på en gång, i stället för att göra olika lösningar på olika områden.

– Därför har man en ovilja att investera i externa lösningar, som inte passar in i vår IT-miljö i dag. Det är svårt både tekniskt och juridiskt och det blir spretigt om vi ska lägga mycket tid och pengar på en tredjepartsapp som ska klara alla krav som finns i patientdatalagen för bara ett område. Vi behöver få bort pappersremisserna i hela vården, vi kan inte lösa det bara för hudcancerremisser, säger han.

Oklart med digitala remisser

Trots att det nya systemet är uppdelat, kommer vårdcentralerna fortfarande att kunna ta bilder och ladda upp en databas som alla i regionen kommer åt. Det kommer leda till snabbare bedömningar och kortare kötider, bara inte lika korta.

– Den fördröjning på en eller två dagar pappersremissen innebär, den förlusten är försvarbar. Alla verksamheter och patienter inom regionen har behov av att remisshanteringen förnyas. Vi måste ta ett helhetsgrepp för hela flödet så det blir ett generellt införande, vi kan inte ha speciallösningar för hudcancer-remisser.

ANNONS

Just nu finns ingen tidsplan klar för när digitala remisser kommer att införas, det är ett pågående projekt inom regionen. Rickard Wass kan förstå frustrationen hos de som jobbar på vårdcentraler och hudkliniker i dag, som redan använt sig av den nya tekniken.

– Det är klart att det inte är en attraktiv lösning att vi 2017 arbetar med pappersremisser. På sikt kommer vi kunna skicka digitala remisser, men vi måste gå ifrån små specialsystem till en lösning som gäller alla.

ANNONS