Rygge flygplats (arkivbild).
Rygge flygplats (arkivbild). Bild: Jakob Simonson

Rygge öppnar inte 2019

Bolaget Rygge Sivile Lufthavn AS har i ett år arbetat för att åter kunna öppna civil flygtrafik på Rygge från våren 2019. Nu visar det sig att bolaget inte lyckas med det.

ANNONS

Det var i oktober 2016 som en ny flygstolsavgift infördes, varpå Ryanair valde att lägga ner sina flygningar till Moss flygplats Rygge. Det ledde i sin tur att flygplatsen tvingades stänga.

Sedan ett år tillbaka har bolaget Rygge Sivile Lufthavn jobbat för att kunna återöppna flygplatsen från 2019. Men det uppdraget har misslyckats, rapporterar Halden Arbeiderblad på onsdagen.

– Orsaken till detta är att vi så här långt inte har klarat av att erbjuda aktuella flygbolag en total kostnadsbas som är tillräckligt låg för att de ska vilja starta upp flygningar från Rygge. Den största enskilda kostnaden är flygstolsavgiften, och det kommer inte att vara möjligt att återöppna flygplatsen utan att denna blir borttagen eller starkt reducerad, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

ANNONS

Bolaget hade gett sig själva en frist till mars 2019 med att öppna flygplatsen. Så sent som i maj i år sa styrelsemedlemmen Espen Ettre till HA att de fortsatt hade ett hopp om att lyckas.

– Vår bedömning är att flygstolsavgiften måste tas bort eller reduceras kraftigt, eventuellt differentieras så att de små flyplatserna får en lägre avgift. Vi hoppas på bättre rambetingelser från myndigheterna i löpet av 2018 så att vi kan fortsätta arbetet med att öppna flygplatsen 2020, står det i pressmeddelandet.

ANNONS