Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Så kan du få hjälp hos polisen och vården

Det finns olika sätt för funktionsnedsatta att få samhällets stöd efter en våldtäkt eller ett sexuellt övergrepp. Oavsett om man vill polisanmäla eller inte.

– Hos oss är våldtäkt ett grovt brott. Så det görs ofta många initiala åtgärder på plats om det är ett färskt brott. Men det är ju lika ofta som folk kommer och anmäler brott som har hänt för en månad sedan eller för fem år sedan, säger Elisabeth Olsson, kriminalpolis och gruppchef på våld i nära relation i Fyrbodal.

Efter anmälan görs ett förhör med en polisutredare på grova brott, våld i nära relationer, barngruppen, ungdomsutredare eller andra poliser som är lämpliga för just det fallet.

– Vi gör videofilmade förhör med vuxna med psykisk utvecklingsstörning, så som man gör med barn, säger Elisabeth Olsson.

Spårsäkrar och tar prover

Är det ett färskt brott uppmanar polisen den som anmäler att göra en läkarundersökning på Kvinnokliniken.

– Vi undersöker, spårsäkrar och tar prover för att se om de har fått några smittsamma sjukdomar. Om de kommer utan en polisanmälan gör vi samma sak. Vi förvarar proven från spårsäkringen i två år hos oss. En polisanmälan kan alltså göras senare, säger Anna Holm, specialistläkare gynekologi på Kvinnokliniken på Näl. 

De som kommer får alltid kontakt med en kurator.

– Men olika personer hanterar kriser och trauman olika. Det spelar också roll vilket socialt nätverk man har omkring sig. Vissa med funktionsnedsättning kan behöva mer stöd och en utökad samtalskontakt långsiktigt, säger hon.

"Kan de inte prata? Då kanske de får rita"

Den som har blivit utsatt för övergrepp i en nära relation kan vända sig till Kriscentrum och är det barn som har blivit utsatta får de speciell hjälp på Barnahuset, där åklagare, polis, socialtjänst och hälso- och sjukvård samverkar kring barn som varit utsatta för brott.

– Då får vi kartlägga vad det är för funktionshinder för att ta in olika professioner som teckenspråkstolk eller andra. Kan de inte prata? Då kanske de får rita, säger Pernilla Martinsson, samordnare Barnahus Fyrbodal Uddevalla/Kriscentrum.

Närhälsan ger individuell hjälp efter behov och har tillgång till kurator, psykoterapeut och psykolog.

– Vi kan remittera dem under 18 år till BUP. Vuxna kan vi remittera till vuxenpsykiatrin som också har ett team för dem med posttraumatisk stressyndrom, PTSD, säger Maria Lagrell, distriktsläkare och medicinsk rådgivare på Närhälsan Dagsons vårdcentral i Uddevalla.

Kan komma fram att det handlar om sexövergrepp

Ungdomar upp till 25 år kan vända sig till Ungdomsmottagningen som finns i varje kommun. Där finns det kuratorer, barnmorskor och läkarkonsult.

– Här är det väldigt enkelt för ungdomar att prata kring sexualitet. Man kan komma för att man vill ha akut-p-piller. Då pratar vi kring flera delar och så kan det visa sig att det handlar om ett sexuellt övergrepp, säger Vanda Oskarsson, enhetschef ungdomsmottagningen i Västra Fyrbodal.

De jobbar mycket med förebyggande arbete och integrerade klasser med ungdomar som har särskilda behov kommer dit liksom elever från särskolan.

– Vi har tagit fram ett underlag tillsammans med habiliteringen för att ha i målgruppen som har neuropsykiatriska diagnoser eller intellektuella funktionsnedsättningar, för att de ska förstå det vi informerar om, säger Vanda Oskarsson.

Varför är det så svårt att styrka brott vid en våldtäkt?

– Det är inte svårt att styrka samlag. Det svåra är att styrka att det har skett mot offrets vilja och att gärningsmannen visste om det. Jag kan räkna på min hands fingrar de gånger en gärningsman säger att "nej vi har inte haft något samlag". De säger att det har varit ett samlag, men att målsäganden har varit med på det, säger Elisabeth Olsson.

MEST LÄST