Så många har tillgång till fiber i din kommun

I Munkedal har drygt 37 procent av kommunens invånare tillgång till bredband via fiber. Motsvarande siffra på Orust är endast tio procent.

ANNONS
|

Förra veckan presenterade Svenska Stadsnätsföreningen statistik från Post- och telestyrelsen som visar att utbyggnaden av fibernätet skiljer sig stort mellan de olika kommunerna.

I Uddevalla och Munkedal har en hög andel invånare tillgång till fiber, medan Orust har betydligt lägre siffror.

– Vi kom igång väldigt tidigt i Munkedal, säger Rolf Berg, som själv bor i kommunen och under flera år jobbade som fiberlots i flera kommuner i norra Bohuslän och i Dalsland.

Han berättar att en företagare i Munkedal redan 2009 såg en möjlighet att bygga ut fiber eftersom Vattenfall ändå skulle gräva ner ledningar i området. Kommunen lovade att medfinansiera, något som aldrig behövdes eftersom projektet fick stöd från Jordbruksverkets landsbygdsprogram. Redan 2011 kunde boende i Hedekastrakten koppla upp sig på fibernätet.

ANNONS

– Vi har hög anslutningsgrad här uppe, det har varit väldigt framgångsrikt, säger Rolf Berg.

På Orust är siffrorna annorlunda. Strax under tio procent av invånarna har tillgång till bredband via fiber. Per Linner, it-strateg på Orust kommun, säger att anledningen är att föreningarna missade att få stödet som har delats av Jordbruksverket.

– Vi hamnade utanför. Men just nu är hela Orust täckt av fiberföreningar som bara väntar på att få klart med bidragsansökan, säger han.

Han menar att när utbyggnaden började, då exempelvis Munkedal och Färgelanda hakade på, var intresset för fiber lågt på Orust.

– Det är först på senare år intresset har ökat, säger Per Linner.

I exempelvis Uddevalla bor en stor del av kommunens invånare i tätorten, där fibernätet är utbyggt. Därför får många invånare tillgång till fiber. På Orust å andra sidan bor de flesta på landsbygden enligt Per Linner där föreningarna själva ansvarar för utbyggnaden.

Tätorter inte har rätt till samma stöd från Jordbruksverket som föreningarna på landsbygden har, i stället har man räknat med att de stora aktörerna ska investera. När detta inte sker är det ett problem då det är dyrt för invånarna i mindre tätorter att bygga ut utan stöd.

ANNONS

Men nu har ett erbjudande från Telia gått ut till boende i Ellös, Varekil och Svanesund med flera. Om minst 30 procent vill vara med bygger Telia.

– Det verkar finnas intresse. Så förhoppningsvis har vi bättre siffror i statistiken nästa år, säger Per Linner.

------------------------------------------------------------------------------------

Nu ska hela Skaftö få snabb fiber

Nu tas krafttag för att de boende på Skaftö ska få snabbare bredband. – Ett snabbt bredband är en förutsättning för att Skaftö ska kunna utvecklas, säger Fredrik Gernandt, aktiv i Skaftö fiberförening.

I dag är det drygt 80 bostäder på Skaftö som har snabbt bredband på minst 100 megabit via fiber. Det handlar om bostäderna vid Pinneberget, Fiskebäcks bostadsrättsförening och Gullmarsstrands hotell och konferensanläggning och Folkets hus.

Det finns stamledningar med snabbt bredband som dragits fram till Grundsund, Fiskebäckskil och Gunnesbo. Övriga bostäder löser uppkopplingen genom ADSL-teknik eller trådlös uppkoppling.

– Den trådlösa uppkopplingen fungerar hyfsat på vintern, säger Fredrik Gernandt. Det är betydligt svårare på sommaren när alla sommarboende och turister kommer. En förutsättning för att Skaftö ska kunna utvecklas är att alla får tillgång till ett snabbt bredband via fiber. Det handlar om att kunna se på TV via bredband, utföra olika typer av tjänster, köpa biljetter och mycket annat.

ANNONS

I dag finns cirka 2500 fastigheter på Skaftö. Omkring 500 av fastigheterna används för boende året runt, resten är fritidsfastigheter.

– Jag tror att fiber är intressant både för helårs- och delårsboende.

Skaftö fiberförening har i dag drygt 400 medlemmar och fyra grupper som ägnar sig åt rekrytering, ansökan om bidrag, upphandling och stadgar. Just nu arbetar föreningen intensivt för att få ytterligare medlemmar.

Målet är att få mellan 450 och 500 medlemmar för att kunna starta utbyggnaden. Enligt Gernandt hoppas föreningen att varje uppkoppling ska kosta strax under 20000 kronor.

– Jag hoppas att vi kan inleda arbetet med att göra en upphandling under våren. Sedan ska vi kunna sätta igång med arbetet att gräva ner fibern till höst. Det beror lite på när bidraget kommer att betalas ut. Jag hoppas att de första bostäderna får fiber någon gång i början av nästa år.

ANNONS